Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Un jutjat reconeix el dret d’un home sense llar a rebre l’import íntegre de l’IMV que li corresponia

ACN Barcelona.-El jutjat social 28 de Barcelona ha reconegut el dret d’un home sense llar a rebre l’import íntegre de l’Ingrés Mínim Vital que li corresponia. L’home va iniciar una […]

Avatar
Agències 21/05/2021

ACN Barcelona.-El jutjat social 28 de Barcelona ha reconegut el dret d’un home sense llar a rebre l’import íntegre de l’Ingrés Mínim Vital que li corresponia. L’home va iniciar una vaga de fam l’octubre del 2020 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, després que la Generalitat li denegués la seva sol·licitud de la Renda Garantida de Ciutadania. Ara, la justícia ha determinat que té dret a ser beneficiari dels 465,10 euros mensuals corresponents a l’IMV. L’Institut Nacional de la Seguretat Social havia aprovat la prestació de l’IMV a favor de l’home uns dies després d’iniciar-se la vaga de fam però no pels 465 euros sinó per 253,16 euros mensuals, com a conseqüència d’una “aplicació errònia” de la norma reguladora, segons ha informat el Col·lectiu Ronda.

L’home de 62 anys va fer una vaga de fam durant una setmana en senyal de protesta per la denegació de la RGC. La va finalitzar davant el ràpid deteriorament físic i el risc per la seva salut. Poc després va rebre la notificació que se li concedia l’IMV però no se li reconeixen els 465,10 euros mensuals que la norma estableix com a prestació per a les persones sense ingressos o que durant l’any anterior aquests no superen el llindar dels 451,5 euros mensuals. El Col·lectiu Ronda ha explicat que això ve donat pel fet que en aprovar-se la prestació amb efectes del 2020, per tal de valorar l’import a prendre en consideració s’analitzen els ingressos de l’exercici anterior, el 2019 en aquest cas, quan l’home en va tenir abans que la seva empresa tanqués i ell es quedés sense feina i fos desnonat de la seva llar. En total, el 2019 va obtenir uns rendiments del treball per valor de 2.660,47 euros, mentre que el 2020 no va tenir cap activitat econòmica ni ingressos de cap tipus. El reial decret de l’IMV incorpora però una disposició transitòria que estableix un règim excepcional aplicable per a les persones sense rendes, a les quals només se’ls computa com a rendiment econòmic “la part proporcional dels ingressos que hagi tingut la unitat de convivència durant el temps transcorregut en l’any corrent”. L’advocat del Col·lectiu Miguel Arenas ha considerat “indignant” que una persona sense recursos de cap tipus es vegi obligada a recórrer als tribunals perquè se li reconegui el dret a percebre íntegrament l’IMV “quan del redactat de la norma deriva de forma clara aquest dret”. Ha afegit que l’administració interpreta la norma “de forma restrictiva i amb clara voluntat de reduir l’import econòmic”.