Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Un jutjat arxiva el cas sobre la propietat intel·lectual del ‘Rosco’ de ‘Pasapalabra’ en entendre que ja s’havia jutjat

ACN Barcelona.-El jutjat mercantil número 8 de Barcelona ha arxivat la demanda presentada per una productora audiovisual holandesa contra els grups mediàtics Atresmedia i ITV pels drets de propietat intel·lectual […]

Avatar
Agències 05/02/2021

ACN Barcelona.-El jutjat mercantil número 8 de Barcelona ha arxivat la demanda presentada per una productora audiovisual holandesa contra els grups mediàtics Atresmedia i ITV pels drets de propietat intel·lectual del joc ‘El Rosco’ del concurs ‘Pasapalabra’. El jutjat considera que això ja es va jutjar i va arribar al Suprem. La productora holandesa MC&F Broadcasting Production and Distribution va demandar Atresmedia i ITV perquè Antena 3 deixés d’emetre ‘El Rosco’. El format del programa és d’ITV que té cedida la llicència a Espanya a Atresmedia. La societat demandant considera que ostenta un dret de propietat intel·lectual sobre ‘El Rosco’.

Atresmedia va demanar que el procediment no seguís endavant, perquè el litigi ja el va resoldre el Suprem, quan va dictaminar que Telecinco (Mediaset) havia de deixar d’emetre el concurs. ITV, propietària dels drets d’emissió, aleshores va negociar amb Antena 3, que és qui emet ara el programa. En canvi, la productora holandesa, que reclama el dret com a propietària del format, considera que són plets diferents, i recorda que hi ha processos similars a Holanda i Itàlia.Aquest procediment suposa una certa continuació del procés judicial seguit en el jutjat mercantil número 6 de Madrid, entre Telecinco i ITV, que va durar nou anys (del 2010 al 2019), i que va arribar fins a la sala civil del Tribunal Suprem, que va desestimar els recursos que van interposar les parts d’aquell primer judici, i que va confirmar la sentència d’apel·lació del setembre del 2016 de l’Audiència de Madrid. En aquest primer judici un dels fets que es va fixar com a controvertit és el que sembla constituir ara l’objecte principal d’aquest nou procediment, relatiu a determinar si la prova final de Pasapalabra és o no susceptible de ser protegida com a format autònom per la propietat intel·lectual i en aquest cas determinar si la societat holandesa demandant té aquests drets exclusius de propietat intel·lectual.La interlocutòria d’arxivament explica que cal interpretar la “nova” llei d’enjudiciament civil en “estat pur”, més enllà del tenor literal d’un article concret de la llei, ja que va ser dissenyada l’any 2000 per evitar la prossecució d’un judici quan aquesta prossecució és innecessària, com en el cas concret del ‘Rosco’. Segons la llei, la continuació provocaria costos injustificats per a les parts i per a l’administració de justícia. La interlocutòria no és ferma i es pot recórrer a l’Audiència de Barcelona.