Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Un estudi relaciona la presència de dones als consells d’administració amb una menor participació en càrtels d’empreses

ACN Barcelona.-Una recerca relaciona una major presència de dones als consells d’administració de les empreses en una menor participació en càrtels, els acords entre companyies per reduir la competència i […]

Avatar
Agències 09/03/2021

ACN Barcelona.-Una recerca relaciona una major presència de dones als consells d’administració de les empreses en una menor participació en càrtels, els acords entre companyies per reduir la competència i perjudicar els consumidors. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi interuniversitari, finançat per l’OCDE i en el qual ha participat el professor de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB Joan-Ramon Borrell. En la recerca s’han analitzat més d’un centenar d’empreses i s’ha estimat que, quan una d’elles posa fi a una situació de càrtel, paral·lelament hi ha un augment de la presència de dones al consell d’administració. Concretament, les dones passen de representar un 11% a ser un 20 % del consell.

“El nostre estudi encara no ha pogut identificar si els càrtels es trenquen per la incorporació de dones als consells d’administració, o bé si les empreses sancionades per participar en càrtels il·legals remodelen els seus consells incorporant-hi dones”, ha apuntat Borrell. “En els propers mesos ens centrarem a analitzar com es produeixen aquests canvis en els consells d’administració: si és abans, durant o després de les investigacions i sancions a les empreses”, ha continuat el professora de la UB. “El que de moment sí que identifiquem és que les polítiques de gènere i de competència són complementàries: s’ajuden les unes a les altres”, ha conclòs Borrell. El professor Joan-Ramon Borrell ha desenvolupat aquesta recerca conjuntament amb Carmen García Galindo i Juan Luis Jiménez, de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, i José Manuel Ordóñez de Haro, de la Universitat de Màlaga. Aquesta investigació va ser una de les set seleccionades entre els 61 projectes que es van presentar a una convocatòria de l’OCDE amb el suport de l’Autoritat de la Competència del Canadà.