Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Un estudi conclou que el contacte amb espais verds durant el confinament va ser beneficiós per a la salut mental

ACN Barcelona.-Un estudi de la UAB i la Universitat de Porto conclou que el contacte amb espais verds els primers mesos de la pandèmia va tenir un efecte beneficiós en […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Barcelona.-Un estudi de la UAB i la Universitat de Porto conclou que el contacte amb espais verds els primers mesos de la pandèmia va tenir un efecte beneficiós en les persones que van poder-lo tenir. L’estudi, que es basa en les respostes de més de 3.000 residents a Espanya i a Portugal durant el primer confinament, posa de relleu la importància de l’exposició a espais naturals en contextos de crisi i reclama revaluar com les remodelacions o els nous habitatges poden ser espais més saludables incloent espais amb vegetació i verd. En el cas d’Espanya, els que van mantenir o incrementar el contacte amb espais naturals privats, com ara plantes d’interior o zones verdes comunitàries, van presentar menors nivells d’estrès i símptomes psicosomàtics.

A Portugal, on les mesures van ser menys restrictives pel que fa al contacte amb l’exterior, s’observa que les persones que van gaudir d’espais naturals públics, com parcs i zones costaneres, o que van poder contemplar aquests espais des de casa, van presentar nivells més baixos d’estrès, alteració psicològica i símptomes psicosomàtics (mal de cap i abdominal, pressió al pit, cansament, etc.).La investigació, desenvolupada entre el març i el maig del 2020, s’ha publicat a la revista ‘Environment International’ , se suma a altres articles previs que també han demostrat l’impacte positiu del contacte amb els espais naturals en la salut mental. Les persones que vivien en cases unifamiliars i pisos ubicats a les ciutats van ser les que menys van tenir contacte amb els espais naturals públics, tant a Espanya com a Portugal. Davant d’això, una de les autores, Ana Isabel Ribeiro creu que les autoritats públiques haurien d’implementar mesures per facilitar l’accés als espais naturals de manera “segura i controlada” en el context d’una pandèmia. “Això és particularment important per als grups de població més vulnerables socialment i econòmicament, i per als que tenen poc accés a aquests espais en el seu context privat”, destaca.