Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

UGT i CCOO lamenten que les dades de l’EPA “no són bones” i mostren un “empitjorament lleu del mercat de treball”

ACN Barcelona – UGT i CCOO han lamentat aquest dijous l’evolució trimestral de les dades de l’EPA i han admès que no són positives. En un comunicat, UGT assenyala que […]

Agències 26/01/2023

ACN Barcelona – UGT i CCOO han lamentat aquest dijous l’evolució trimestral de les dades de l’EPA i han admès que no són positives. En un comunicat, UGT assenyala que l’atur ha augmentat per l’increment de la desocupació masculina i per la destrucció d’ocupació en els serveis i la construcció i ha reclamat que la reducció de l’atur i esdevingui una “acció prioritària”; junt amb la fi de la sinistralitat laboral i la lluita contra les desigualtats. Per la seva banda, CCOO ha afirmat que veu amb “preocupació” i “cautela” les dades de l’EPA perquè mostren un “empitjorament lleu” del mercat de treball. Ambdós sindicats han reclamat l’aprovació d’uns ous pressupostos per ampliar inversions i l’escut de protecció.

CCOO ha lamentat que el nombre d’aturats s’hagi incrementat en 21.900 persones en el tercer trimestre i que el ritme de creació d’ocupació s’hagi “apaivagat” amb un descens de 40.900 treballadors en tres mesos. “L’escenari macroeconòmic és d’incertesa, amb un fort impacte de la inflació i un increment de tipus que redueix la renda disponible de les llars i la capacitat de consum”, ha dit el secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera.

Bellera ha carregat contra “moltes empreses que pretenen mantenir els seus marges i no compartir el pes de la crisi de preus” i ha reclamat “polítiques publiques per donar estabilitat al mercat de treball”. “El més important en clau catalana son evidentment aquests pressupostos per poder activar les mesures d’inversió  al teixit i per ampliar l’escut de protecció de les persones”, ha dit.

D’altra banda, Bellera ha destacat que la reducció de la taxa de temporalitat al 14,5% és “una dada molt positiva” i ha insistit que les xifres “posen en evidència que la reforma laboral no es contradiu amb una creació d’ocupació en termes quantitatius i qualitatius”.

Per la seva banda, UGT subratlla que el 2022 va acabar amb “menys atur, més ocupació i millors condicions laborals” i destaca l’efecte de la reforma laboral en el seu primer any d’aplicació. En aquest sentit, remarca que el nombre d’aturats -387.200- és el més baix en aquest mateix trimestre des del 2007 i la població ocupada en un quart trimestre des del mateix any, amb 3,6 milions de persones.

No obstant això, UGT reconeix que la reforma laboral ha quedat “entelada” pel context geopolític i econòmic actual, com són els efectes de la guerra d’Ucraïna i l’augment de la inflació i l’increment de l’euríbor. Aquestes crisis, adverteix el sindicat, s’ha traduït en una creixent devaluació dels salaris de les persones treballadores, l’increment de la pobresa laboral, la pèrdua de poder adquisitiu i un creixement de la vulnerabilitat, la pobresa i les desigualtats.

Catalunya ha superat el rècord d’ocupació en un quart trimestre des del 2007 amb 3,51 milions d’ocupats, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb tot, entre octubre i desembre, el país ha generat 40.900 feines menys (-1,15%) que a l’estiu. El primer any de vigència de la reforma laboral ha acabat amb 20.800 ocupats més (+0,6%) que el 2021.

En el quart trimestre, la taxa d’atur ha repuntat lleugerament (+0,6%) fins al 9,91%. Tot i això, és la xifra més baixa de l’època des del 2007. Des del punt més àlgid d’afectació per covid, la s’ha reduït en prop de 4 punts. Ara bé, els aturats han notat un creixement de 21.900 persones en tres mesos, fins a les 387.200 persones.