Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Treball es mostra “molt optimista” pel descens de l’atur però avisa que és “prematur” parlar d’una “etapa tancada”

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball diu que el descens de l’atur registrat al maig en 15.368 desocupats en un mes i la primera reducció anual de la pandèmia és […]

Agències 02/06/2021

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball diu que el descens de l’atur registrat al maig en 15.368 desocupats en un mes i la primera reducció anual de la pandèmia és una mostra que el mercat de treball “està recuperant el pols que tenia abans de la pandèmia”. Així ho ha indicat el director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, en una roda de premsa, en la que també ha constatat que continuarà en el càrrec amb el nou Govern. Vinaixa ha advertit que és “prematur” parlar de l’afectació laboral de la covid com “una etapa tancada” tot i que en dotze mesos s’han generat 120.859 llocs de treball més, cosa que “iguala els valors” pre pandèmia. A més, ha dit que encara queden 10.000 persones per cobrar els ajuts per a treballadors en ERTO.

A Catalunya hi ha 481.817 aturats un 0,28% menys que fa un any, un descens de 1.332 persones. Les xifres d’aturats no inclouen els afectats per ERTO, que continuen disminuint fins als 112.089 afectats al maig.Les mesures d’alleujament que afavoreixen la mobilitat i l’activitat econòmica i la velocitat “extraordinària” del procés de vacunació està fent que es mantingui “una tendència favorable” de l’atur en els últims tres mesos, en els quals la desocupació registrada ha baixat. L’afiliació a la Seguretat Social acumula quatre mesos de creixement mensual i dos d’increments interanuals, ha reiterat.”La situació ens fa ser molt optimistes, però no podem parlar d’una etapa tancada”, ha dit Vinaixa, que ha afegit que caldrà estar “amatents” a l’evolució del món del treball en els pròxims mesos.Ajuts a treballadors en ERTOD’altra banda, el director general de Relacions Laborals del Govern ha dit que la conselleria de la qual és membre encara està a l’espera de rebre totes les dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) per pagar els ajuts a treballadors en ERTO amb baixos ingressos pendents, que s’havia de fer efectiva a finals de març.Segons Vinaixa, ja s’han regularitzat els expedients del 89% dels sol·licitants, però encara queda a l’aire la situació de 10.000 persones, de les quals no tenen suficient informació per comprovar que compleixen amb els criteris per accedir a l’ajut, com ara, estar en un ERTO el desembre del 2020. En aquest sentit, ha admès que hi ha la possibilitat que les 10.000 persones que falten per cobrar l’ajut a treballadors en ERTO no hi tinguin dret, però ha dit que cal esperar a la “certificació absoluta” del SEPE sobre aquests casos, que ha d’arribar “en els propers dies o setmanes”.