Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024
Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024

Salut afirma que hi ha “temps suficient” per evitar la vaga de metges i agraeix als professionals el marge de dos mesos

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament de Salut ha afirmat aquest dilluns que hi ha “temps suficient” per evitar la vaga de metges convocada pel 25 i 26 de gener. El sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfred Garcia, ha agraït avui als professionals que s’hagi deixat un marge de dos mesos, que permet “tancar acords i donar sortida als pics de demanda en una època complicada com és el Nadal”. “Crec que és un exercici de responsabilitat, ha afirmat. Garcia també ha apuntat que “entén perfectament les reivindicacions” dels professionals i ha recordat que s’estan buscant acords en el marc de les negociacions dels convenis del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat) i el de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Metges de Catalunya ha anunciat aquest matí la convocatòria d’una vaga de facultatius de la sanitat pública de cara a finals de gener. El sindicat ha assegurat que la situació actual és “insostenible” per la “sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals”.

Publicitat

Garcia ha reconegut que les seves reivindicacions són d’allò més vàlides, ja que “van encaminades a les millores de les condicions laborals i les condicions no retributives dels professionals”. Per això, s’ha mostrat optimista respecte el marge de negociació, durant el qual la conselleria de Salut espera arribar a “un punt de trobada entre treballadors i patronals” a través dels mecanismes establerts.

Aquests, passen per les taules de negociació que s’estan portant a terme des de fa mesos per negociar els convenis del Siscat i l’ICS, tot i que segons Metges de Catalunya, es presenten “sense propostes concretes”. El Departament ha insistit que és “el lloc” d’on han de sortir els acords, ja que ells com a Departament només en defineixen el marc general, que ja ha avançat que serà “suficientment generós”.

“Comprenem el malestar, han estat tres anys de treball intens arran de la pandèmia, i actualment també ens trobem en una situació difícil per l’elevada incidència dels virus respiratoris”, ha admès Garcia, “les onades acaben tensionant i afectant el personal”. De fet, preguntat per la proposta d’augmentar el pressupost de Salut en 1.000 milions d’euros el 2023, anunciada pel conseller de Salut, Manel Barcells, Garcia ha opinat que podria “satisfer” la demanda dels metges.

“Sens dubte l’increment de pressupost pendent aprovar suposaria una bossa important de diners respecte any passat, i bona part aniria encaminada cap a la millora de les condicions laborals dels treballadors”, ha assenyalat. De fet, segons el representant de Salut, l’objectiu del Departament a llarg termini passa per aconseguir un “sistema robust” que resulti “més atractiu” perquè els professionals es quedin”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió