Edició 2097

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de abril del 2024
Edició 2097

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de abril del 2024

Ribera es mostra a favor de la proposta de la Comissió Europea de reduir de forma obligatòria el consum d’energia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, s’ha mostrat partidària de la proposta de la Comissió Europea d’implementar una reducció obligatòria del consum d’energia, però ha condicionat la mesura “al marge d’aplicació” de cada estat membre. “Som partidaris, però depèn de com es proposi en termes precisos l’obligatorietat i de quin marge ens donin per ajustar-ho a la manera més justa i raonable”, ha precisat en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’ aquest dimarts. Ribera ha defensat la mesura perquè “l’estalvi col·lectiu” permetrà que el cost de l’energia a cada tram horari disminueixi, ja que implicarà menys participació de les centrals de cicle combinat, que són les que produeixen l’energia més cara.

En relació amb l’obligatorietat de la reducció del consum d’energia, la ministra ha afirmat que és “imprescindible posar-se les piles” en matèria d’estalvi energètic davant una situació “crítica en què és necessari un esforç per poder fer front a aquest hivern i els que venen”.

Publicitat

D’altra banda, Ribera ha insistit que per reduir el preu de la factura que paguen els consumidors és necessari aplicar mesures que topin el preu del gas. “Si estalviem, però el preu del gas està molt car, aquest preu del gas es menja l’estalvi que hem generat. Necessitem les dues coses”, ha sostingut la titular de Transició Energètica.

Amb això, Ribera ha instat la Comissió Europea aplicar un topall del gas, no només del provinent de Rússia, sinó també el procedent de tercers països.

En relació amb la proposta que la Generalitat ha fet arribar al govern espanyol en el marc del pròxim Pla de Contingència de consum energètic, que passa per fomentar l’ús els sostres dels edificis públics d’ús ciutadà per instal·lar plaques solars, Ribera s’ha mostrat a favor de la mesura i ha afirmat que “és important aprofitar” aquests sostres davant l’actual increment de l’autoconsum.

<strong>Pròrroga de les mesures per combatre la inflació</strong>

La ministra de Transició Energètica ha assegurat que l’executiu espanyol veu “molt probable” estendre més enllà del 31 de desembre la vigència de les mesures incloses dins el decret d’estalvi energètic. “Hem de veure com evolucionen les coses, però el compromís del govern és mantenir la protecció als consumidors”, ha assegurat.

D’altra banda, Ribera ha afirmat la intenció de l’executiu és que la reforma de la tarifa regulada entri en vigor en els pròxims mesos, i abans del 2023. En aquest sentit, ha apostat perquè s’aprovi al Congrés dels Diputats com una tramitació ordinària d’un decret.

<strong>”Cautela” davant la proposta d’una cistella de la compra bàsica</strong>

Tanmateix, la titular de Transició Ecològica ha demanat “entendre i gestionar amb cura” la proposta de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, de pactar una cistella de la compra bàsica amb les grans distribuïdores per topar el preu d’alguns productes bàsics.

Ribera ha fet una crida a “introduir les mesures adequades amb cautela” i ha advertit dels “efectes indesitjables” que podria tenir una proposta com la Díaz en els petits productors i petits supermercats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió