Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Ramon Gener, Xavi Coral, Joël Dicker, Eva Baltasar, Eduardo Mendoza i Javier Castillo, autors més venuts per Sant Jordi

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Ramon Gener, Xavi Coral, Joël Dicker, Eva Baltasar, Eduardo Mendoza, Javier Castillo i Michael McDowell amb la saga ‘Blackwater’ en ficció i Carles Porta, Quim Monzó, Xevi Verdaguer, Maria Nicolau i Marian Rojas en no-ficció han estat alguns dels autors més buscats a les llibreries i parades per Sant Jordi. Així ho ha indicat la Cambra del Llibre, que enguany ha substituït el tradicional rànquing de més venuts per una tendència que acumula les vendes de la diada i hi incorpora la informació setmanal de LibriRed. Segons les primeres estimacions, el 54% de les vendes han estat de títols en català i el 46% en castellà, i el Gremi de Llibreters preveu “superar” les xifres del 2023 amb 1,87 milions de llibres venuts i 24 MEUR de facturació.

<em>(En l’actualització s’afegeixen les declaracions del secretari tècnic del Gremi de Llibreteres, Marià Marín).</em>

Publicitat

“Les xifres de les dues últimes setmanes i dels dos últims dies tenen un creixement evident respecte al Sant Jordi de l’any passat”, ha reconegut el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Marià Marín. “I el que tenim d’enquestes d’aquest Sant Jordi ens fa pensar que ens podrem acostar o, fins i tot, superar les xifres de l’any passat. Però això ho sabrem els propers dies”, ha continuat Marín, que ha agraït la meteorologia benigna. “Al final, la pluja no ha fet gaire la guitza i només ha fet acte de presència en alguns llocs”, ha aplaudit el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, que igualment ha destacat l’enorme gentada que s’ha vist al centre de Barcelona tot i ser un dia feiner.

“La Guàrdia Urbana ens ha dit que hi havia més gent del normal. I la tarda també ha estat molt activa, estem molt contents”, ha apuntat Marín, que ha destacat el Sant Jordi “més expansiu que mai” a la capital catalana. “Les parades i espais s’han repartit per més de set districtes i 12 barris de Barcelona. I s’ha creat un eix de mar a muntanya, des de Sarrià fins a les Rambles”, ha comentat el secretari tècnic del Gremi de Llibreters. Sobre les xifres dels més venuts, Marín ha insistit que el Top 10 no representa més del 6% de les vendes totals de Sant Jordi. “I això és una molt bona notícia a nivell cultural perquè representa que no som un país d’un sol llibre i que el 94% dels llibres venuts no són aquests”, ha reflexionat en veu alta.

“L’any passat es van vendre fins a dos milions d’exemplars de 60.000 títols diferents. Això vol dir que hi ha molt talent creatiu, molta oferta editorial, una xarxa llibretera molt densa i interessos molt diversos”, han conclòs el secretari tècnic del Gremi de Llibreters.

<strong>Més parades que mai a Barcelona </strong>

La diada ha tingut més parades de llibres que mai, tant a Barcelona com a altres localitats. La capital catalana ha comptat amb 336 establiments al carrer distribuïts en set districtes: Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample, Les Corts, Sant Martí, Sant Andreu i Sarrià. Com a novetat, en el cas de Ciutat Vella s’ha recuperat de forma completa l’espai a les Rambles, de manera que roses i llibres han omplert després d’anys la zona que va des de Canaletes fins al Santa Mònica. A aquest recompte, s’hi afegeixen prop d’un centenar de parades més que s’han situat a davant de les llibreries i les instal·lades en d’altres espais de la ciutat.

El Gremi referma en un comunicat el “bon funcionament” del model implementat els últims anys a Barcelona, que s’organitza en zones professionalitzades que s’han pagat per primer cop. La celebració de la diada en un dia laborable ha fet que l’afluència de públic hagi quedat repartida de manera més local.

A Girona, la ciutadania s’ha apropat a la Rambla, emplaçament recuperat aquest any. La diada també ha fet sortir al carrer un gran nombre de persones a la Catalunya central i a Lleida, on les llibreries s’han concentrat a la Rambla de Ferran i a l’Avinguda de Francesc Macià. Pel que fa a la demarcació del Camp de Tarragona, la Rambla i la Plaça del Mercadal de Reus han tingut una jornada amb gran afluència de públic. A les Terres de l’Ebre, també hi ha hagut una notable participació. En aquests territoris han destacat les vendes de llibres d’autors locals. 

<strong>Defugint els rànquings</strong>

La Cambra ha fet públic aquest vespre la tendència dels llibres més venuts del dia en diverses categories, segons estimacions obtingudes de les llibreries agremiades d’aquest dimarts fins a les 6 de la tarda i que incorpora les vendes de la setmana de Sant Jordi recollida per LibriRed, sistema automatitzat que obté dades de punts de venda de tot Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. Aquest dimecres es farà pública la llista amb dades mecanitzades de vendes dels establiments i un rànquing de títols i dilluns es revelarà l’últim llistat, que ja contemplarà les dades de venda de les parades.

En ficció en català, destaquen els títols ‘Història d’un piano’ (Columna), de Ramon Gener; ‘Un animal salvatge’ (La Campana), de Joël Dicker; ‘Aprendre a esquivar les bales’ (La Campana), de Xavi Coral; ‘Ocàs i fascinació’ (Club Editor), d’Eva Baltasar; i el primer volum de la saga Blackwater de Michael McDowell ‘Blackwater I. La riuada (Blackie Books).

En castellà, hi ha autors com Javier Castillo per ‘La grieta del silencio’ (Suma); l’última novel·la de Joël Dicker ‘Un animal salvaje’ (Ediciones Alfaguara); Eduardo Mendoza amb ‘Tres enigmas para la Organización’ (Editorial Seix Barral); la novel·la pòstuma de Gabriel García Márquez ‘En agosto nos vemos (Literatura Random House) i, com en català, també la primera entrega de ‘Blackwater’ (Blackie Books)

Quant a la no ficció en català, hi ha obres com ‘La teva salut comença aquí’ (Rosa dels Vents), de Xevi Verdaguer; ‘Tor: Foc encès’ (La Campana), de Carles Porta; ‘Cremo! (Columna), de Maria Nicolau; ‘Ments preclares’ (Libros de Vanguardia); i ‘Tres mesos de vacances’ (Rosa dels Vents), de Neus Rossell. En no ficció, hi ha autors com Marian Rojas amb ‘Recupera tu mente, reconquista tu vida’ (Espasa Libros); James Clear per ‘Hábitos atómicos’ (Editorial Diana); Jordi Wild amb ‘Anatomía del mal’ (Ediciones B); Xavier Guix per ‘“El problema de ser demasiado bueno’ (Arpa Editores); i Xevi Verdaguer per ‘Tu salud empieza aquí’ (Grijalbo).

Finalment, en llibres infantils i juvenils català hi ha volums com ‘Jo primer’ (El Cep i la Nansa), de Míriam Tirado; ‘El porno NO mola’ (Montena), d’Anna Salvia i Cristina Torrón; o contes sobre la llegenda de Sant Jordi, com ‘La llegenda de Sant Jordi de roba’ (Estrella Polar), de Marta García Pérez o ‘La llegenda de Sant Jordi’ (Estrella Polar), de Natàlia Juan (Estrella Polar). En castellà, destaquen obres com ‘Alas de sangre’ (Editorial Planeta) i ‘Alas de hierro’ (Editorial Planeta), de Rebecca Yarros; o ‘El jugador número 12’ (Montena), de Kings Leagu, entre d’altres.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió