Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Pujol avisa que el català “torna a estar en perill” i crida a “una gran mobilització”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha expressat que el català “torna a estar en perill greu”. “Catalunya la salvarem a través nostre”, ha dit Pujol, que ha afegit que el país necessita “una gran mobilització popular general”. Així s’ha pronunciat aquest dimecres en la presentació del llibre ‘L’última conversa’, que recull el darrer diàleg a Queralbs entre ell mateix i el traductor Ko Tazawa, que va morir a finals de l’any passat. Entre altres qüestions, en aquesta conversa reflexionen sobre l’honor: “Com es guanya i com es perd, o com t’ajuden a perdre’l o procuren que el perdis”. Pujol també ha revelat que ha escrit un centenar de pàgines, de moment inèdites, sobre l’honor.

L’expresident, que en alguns moments perdia el fil de la conversa, ha admès que no estava tenint “un bon dia”. Tot i això, s’ha esplaiat parlant sobre un ventall variat de temes. Pujol ha dit que Catalunya “es juga el tipus” amb la llengua i que el català per al país és una qüestió absolutament “decisiva”. “En aquests moments torna a estar en perill, i en un perill diria que greu, i no sé si tothom n’està absolutament convençut”, ha lamentat. Alhora, ha defensat que el nacionalisme català “mai ha estat pròpiament ètnic, sinó que ha estat bàsicament lingüístic i de cultura”. Per tot plegat, ha remarcat que l’únic que es feia “si venia un home de molt lluny” és “mirar d’ensenyar-lo i incorporar-lo” a la societat.

Publicitat

D’altra banda, ha explicat que quan estava al capdavant de la Generalitat estava disposat a negociar amb el PSOE i amb el PP “sempre que hi hagués una correspondència positiva” pel que fa a la llengua. Tanmateix, ha assegurat que des de Madrid li deien que s’havia de fer a la idea que “això del català no té solució” i que un agreujant per a la llengua seria la immigració que aniria arribant a Catalunya al llarg dels anys. “Entre això i la immigració que els caurà a sobre en 40 anys, s’ha acabat”, ha afirmat que li va traslladar un dirigent popular.

Al tram final de l’acte, Pujol ha donat a conèixer que “en un moment determinat” va decidir escriure unes 130 pàgines sobre l’honor, “estudiant cas per cas els diversos tipus d’honor que hi ha”. En aquest sentit, ha fet referència a “l’honor japonès, que podia traduir-se a fer-se l’harakiri”. “L’honor, com es guanya i com es perd; i com es guanya i com t’ajuden a perdre’l o procuren que el perdis. Tot això és una cosa molt i molt habitual”, ha reflexionat Pujol, que fins fa poc havia estat apartat dels focus mediàtics després de l’escàndol pels diners amagats a Andorra.

La convocatòria, a l’Institut d’Estudis Catalans, ha aplegat desenes de persones i l’organització s’ha vist obligada a canviar la sala on estava previst que es fes l’acte, ja que uns minuts abans que comencés ja s’havia sobrepassat l’aforament. Així i tot, a la nova sala encara hi ha hagut desenes de persones que s’han quedat dempeus als passadissos per seguir la conversa de l’expresident. Entre el públic hi havia alguns dels fills de Pujol, l’exconseller d’Economia Jaume Giró i l’exconsellera Meritxell Borràs o l’exlíder de l’ANC, Elisenda Paluzie.

La presidenta de l’IEC Teresa Cabré ha definit aquest llibre com una “peça deliciosa” en què Ko Tazawa mostra la seva “generositat i compromís” amb Catalunya i Pujol fa una anàlisi política “lúcida”. La vídua de Tazawa, Yoshiko Tazawa, ha explicat que la parella es va conèixer amb Pujol a Queralbs un estiu, quan l’expresident els va enviar un missatge per anar a fer el cafè. A partir d’aleshores van teixir una amistat que anaven cultivant cada estiu. Un tret comú entre els dos personatges? “L’amor per treballar molt”, ha expressat Yoshiko Tazawa.

Després d’haver patit un ictus isquèmic al setembre de l’any passat, pel qual va ser intervingut d’urgència, Pujol ha intensificat les seves aparicions públiques després d’un temps sense fer-ho un cop va esclatar l’escàndol pels diners amagats a Andorra. El juny del 2021 l’Audiència Nacional va decidir enviar a judici la família per organització criminal.

L’última aparició va ser fa unes setmanes, quan va presentar davant la llibreria Ona de Pau Claris de Barcelona el llibre ‘Des dels turons a l’altra banda del riu. Entre l’acció i l’esperança’, que recull els articles que va escriure des de la presó entre el 1961 i el 1962.

Abans, el 13 de desembre, va assistir a l’acte del 90è aniversari del Parlament, on va seguir el ple solemne des de la tribuna de convidats, mentre que la resta d’expresidents de la Generalitat i del Parlament es van situar a les llotges reservades per a les autoritats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió