Edició 2160

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 24 de juny del 2024
Edició 2160

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 24 de juny del 2024

PSOE i Podem pacten retocar la reformulació dels delictes agreujats per protegir els moviments socials

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El president del grup d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha anunciat aquest divendres que PSOE i Podem han assolit un acord perquè la reformulació del delicte de desordres públics agreujats que acompanya la derogació del delicte de sedició no serveixi com a “excusa” per “perseguir la protesta pacífica”. Asens ha assegurat al Congrés que l’acord suposa “un retoc per garantir que aquest article no es pot utilitzar per perseguir accions de protesta”, malgrat que l’acord manté que aquest delicte s’aplicarà quan s’utilitzi “violència o intimidació”.

PSOE i Podem proven d’acotar d’aquesta manera l’abast de l’article 557 bis que consta a la proposta de reforma del Codi Penal que es tramita al Congrés per iniciativa d’aquestes dues formacions.

Publicitat

L’article –que funciona com a contrapartida a la derogació de la sedició- estableix penes de presó per als casos de desordres públics agreujats i introdueix com a requisit el fet que hi hagi “violència o intimidació”.

El fet que els jutges el puguin aplicar quan considerin que hi ha hagut “intimidació” ha aixecat les alarmes entre els grups i entre els representants de moviments socials pel temor que deixi màniga àmplia a la justícia per castigar, per exemple, protestes de la PAH.

En tot cas, segons Asens, l’article manté el supòsit de la “intimidació” com a porta per cometre el delicte.

D’aquesta manera, l’acord suposa “un retoc per garantir que aquest article no es pot utilitzar per perseguir accions de protesta quan no s’utilitzi violència o intimidació”, però introdueix requisits perquè s’hagi d’interpretar “de manera més favorable a l’exercici dels drets fonamentals”.

“Nosaltres voldríem derogar directament l’article, però creiem que és una millora substancial per reforçar la idea d’evitar que el delicte sigui una excusa per perseguir accions de protesta”, ha dit.

Asens també ha insistit que la seva formació “estudiarà a fons les implicacions de la proposta d’ERC” pel que fa a la reforma del delicte de malversació, que té com a objectiu desvincular els casos de corrupció a un ús indegut de fons.

Segons Asens, Podem sempre ha defensat que “aquesta reforma no pot ser carta blanca pels corruptes” i per tant ha de ser quirúrgica per “diferenciar els supòsits d’enriquiment il·lícit dels supòsits on no n’hi ha”.

“Estem oberts a estudiar les esmenes d’ERC”, ha dit en roda de premsa al Congrés, “i si és el cas li donarem suport”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió