Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Plataforma per la Llengua denuncia que escoles públiques de la Catalunya del Nord posen “traves” per estudiar català

ACN Girona – Plataforma per la Llengua denuncia que “creixen” els problemes per estudiar català a les escoles públiques de la Catalunya del Nord. L’entitat ha detectat “més dificultats que […]

Agències 13/09/2022

ACN Girona – Plataforma per la Llengua denuncia que “creixen” els problemes per estudiar català a les escoles públiques de la Catalunya del Nord. L’entitat ha detectat “més dificultats que mai” perquè els alumnes puguin fer classes de català o en català al sistema públic, que escolaritza el 90% dels alumnes que estudien en aquesta llengua. En aquest sentit, alerta que han detectat problemes a l’escola de primària del Voló, el col·legi de Portvendres i als liceus d’Argelers i Prada.

En concret, al Voló està previst el tancament d’una classe bilingüe. Una situació, asseguren que “sobrecarregaria les altres classes a primària i maternal, ja saturades, i empitjoraria la qualitat de l’ensenyament en català”. Les famílies han engegat una campanya a Change.org per aturar-ho.

Pel que fa al col·legi de Portvendres, l’entitat diu que les classes de català s’han programat de 12.30 a 13.30. “La imposició d’aquest horari obliga els alumnes que vulguin aprendre català a tenir només mitja hora per dinar, car les classes es reprenen a les 14 h”, afirmen. A més, diuen que a banda de compactar excessivament la jornada, es tracta d’un horari que “impedeix que els alumnes que dinen a casa puguin assistir a les classes de català”.

Al liceu d’Argelers, “els alumnes que volen fer classes en català han de renunciar a assignatures essencials per al seu futur acadèmia”. Això, afegeixen, ha fet que enguany la meitat dels alumnes hagi renunciat a fer-les. “L’Ajuntament d’Argelers coneix la problemàtica, però el marge d’actuació que té per resoldre-ho és limitat, perquè no són competències seves”, asseguren.

Pel que fa al liceu de Prada, les classes de català s’han programat el dimecres a la tarda, quan no hi ha transport escolar. Aquest horari, remarquen, impedeix als alumnes tornar a casa un cop acabades les classes i “desincentiva” que els estudiants s’hi apuntin.

L’entitat reclama a les administracions competents que ho resolguin i ampliïn l’oferta educativa en català.