Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Pimec denuncia que la morositat és la principal causa de fallida dels autònoms i reclama un règim sancionador

ACN Barcelona.-Autònoms Pimec ha denunciat que la morositat és la principal causa de fallida dels treballadors per compte propi i ha reclamat un règim sancionador per evitar que les empreses […]

Avatar
Agències 09/07/2019

ACN Barcelona.-Autònoms Pimec ha denunciat que la morositat és la principal causa de fallida dels treballadors per compte propi i ha reclamat un règim sancionador per evitar que les empreses deutores facin pagaments fora del termini que marca la llei. Segons ha denunciat el president de la sectorial d’autònoms de la patronal, Miquel Camps, les empreses de l’Íbex 35 estan pagant de mitjana 130 dies després de la recepció de la mercaderia o de la prestació del servei quan legalment ho han de fer com a màxim 60 dies després. En roda de premsa aquest dimarts al matí, Camps ha explicat que el retard en els pagaments no només implica la fallida del negoci de molts autònoms sinó que també impedeix créixer o contractar treballadors. “Solucionar això implicaria un creixement tan important que se’ns fa la boca aigua només de pensar-hi”, ha dit el responsable d’Autònoms Pimec. A banda, Camps ha explicat que la representativitat del col·lectiu a Catalunya està en un “impàs” i ha demanat que es formi una Mesa del treballador autònom al Principat.

Després que l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) s’integrés a la CEOE i trenqués amb Autònoms Pimec, la representativitat de la patronal catalana està en qüestió. Autònoms Pimec tenia un pacte amb ATA des del 2013 pel qual Pimec cedia la seva representativitat a l’associació d’autònoms majoritària a l’Estat. Amb el trencament, Autònoms Pimec està a l’espera que es formi govern a l’Estat perquè faci un recompte de la representativitat a Catalunya. “Estem relativament poc preocupats”, ha dit Camps, ja que ha assegurat que tenen més de 140.000 associats i segueixen creixent. “Quan el govern espanyol torni a posar en marxa les mesures per comptar-nos veurem com encaixem millor”, ha afirmat. A banda, el president d’Autònoms Pimec ha assegurat que estan “perfectament capacitats per seguir defensant” el col·lectiu. Camps també ha demanat que es formi la Mesa del treballador autònom a Catalunya perquè, per molt que la major part de competències siguin estatals, hi hagi concertació social i hi hagi “unitat d’acció”. La morositat “està fent molt de mal”El president d’Autònoms Pimec ha lamentat que l’absència d’un règim sancionador per als morosos quan paguen fora de termini està “fent molt de mal” als autònoms. Camps ha denunciat la “picaresca” de les grans empreses per buscar fórmules “imaginatives” per trampejar els límits legals de 30 i 60 dies per pagar un servei o mercaderia. Per això, Camps ha esperat que el Congrés dels Diputats concreti sancions aquesta legislatura. “No defallirem”, ha dit, per molt que hi hagi “pressions de grans corporacions” que ho acaben evitant.”No podem competir en igualtat de condicions” en relació a altres negocis d’altres països on els autònoms cobren en un termini curt, ha remarcat Camps, que ha criticat que hi ha una “desavantatge competitiva”. El president d’Autònoms Pimec ha carregat contra la CEOE i ha dit que no s’ha posicionat en defensa dels autònoms que pateixen la morositat. Camps també ha demanat més formació per als autònoms, que es simplifiqui la burocràcia administrativa i millora del finançament.Acord amb l’ICF i AvalisCamps ha anunciat un acord amb l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis per impulsar les línies de crèdit per a autònoms que, segons ha explicat el president de la sectorial de Pimec, són molt desconeguts entre el col·lectiu encara que ja existeixen. Per això, Autònoms Pimec col·laborarà per facilitar els tràmits per demanar-los als associats que puguin estar-ne interessats i per promocionar-les. Segons ha dit Camps, són crèdits de poc import que poden ajudar a posar en marxa un negoci.Nit de l’autònomEl president d’Autònoms Pimec ha explicat que la patronal ha celebrarà la primera Nit de l’Autònom el pròxim 21 d’octubre amb l’objectiu de visibilitzar el col·lectiu i dignificar-lo així com crear un espai “d’unió”.