Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Organitzacions de drets humans demanen a l’ICAB reconsiderar la participació en una ponència amb Álvaro Uribe

ACN Barcelona.-Diverses organitzacions de drets humans a Catalunya demanen a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) que reconsideri la seva participació en una ponència pel fet de comptar amb […]

Agències 12/11/2020

ACN Barcelona.-Diverses organitzacions de drets humans a Catalunya demanen a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) que reconsideri la seva participació en una ponència pel fet de comptar amb Álvaro Uribe, president de Colòmbia entre el 2002 i el 2010. Segons denuncien en un comunicat, l’expresident colombià no pot tenir cabuda en un acte sobre democràcia i justícia degut a la seva vinculació “a tota mena de violacions de drets humans durant els anys més durs del conflicte armat de Colòmbia, ocorreguts en gran part sota el seu govern”. Les organitzacions lamenten que l’ICAB i la seva presidenta, Maria Eugenia Gay, formin part en l’organització de la ponència i demanen que ho reconsideri.

Entre les entitats que fan la petició hi ha l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, la Fede, IRIDIA o la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia. En el comunicat conjunt exposen que Uribe compta amb al voltant de 200 denúncies davant de la Comissió d’Acusacions del Senat colombià i 30 processos a la Cort Suprema. Recorden que se l’investiga per fets que van des de la corrupció fins als vincles amb el paramilitarisme.En concret, remarquen que se’l relaciona amb les execucions extrajudicials ocorregudes durant els anys del seu govern, conegudes popularment com a ‘falsos positius’, “joves executats per l’exèrcit tot i no tenir relació amb el conflicte armat per inscriure’ls com a baixes en combat amb l’objectiu de poder presentar aquestes xifres com a operacions exitoses davant de l’opinió pública”. En el seu moment, diuen les entitats, l’expresident Uribe va afirmar que si aquests joves havien estat assassinats no seria per “haver estat recollint cafè”, declaracions per les quals va rebre una demanda i va ser finalment condemnat. A més, denuncien que Uribe s’ha destacat en els darrers anys per ser un dels “enemics” del procés de pau colombià, liderant la campanya en favor del ‘no’ al referèndum sobre els Acords de Pau de l’any 2016.WebinarSegons informació oficial publicada al mateix web de l’ICAB, es tracta del webinar ‘Drets Humans i Justícia: pilars fonamentals en l’enfortiment dels sistemes democràtics’, organitzat en el marc de la World Jurist Association aquest dijous a la tarda.Eugènia Gay hi participa com una de les persones que fan les observacions inaugurals mentre que Álvaro Uribe és un dels ponents d’una taula de debat que està prevista a continuació amb altres ponents. La d’aquest dijous és una de les sessions online programades prèvies a la celebració del World Law Congress 2021, que es farà l’any que ve a Cartagena de Indias (Colòmbia).