Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Òmnium Cultural i la UFEC s’uneixen per potenciar l’ús del català a l’esport amb la campanya ‘L’esport treu la llengua’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) s’han unit per potenciar l’ús del català a federacions i clubs esportius de Catalunya a través de la campanya ‘L’esport treu la llengua’, que s’ha presentat aquest dimarts al Complex Esportiu Municipal La Mar Bella. “L’esport pot oferir a tots aquells infants, joves i nous parlants que troben dificultats per parlar el català un espai informal ideal per perdre la por, jugar i gaudir en català”, ha explicat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich. Més de 500.000 esportistes federats, representats per una seixantena d’entitats, s’han adherit a la iniciativa, que pretén arribar als 750.000 esportistes federats de Catalunya.

El president d’Òmnium Cultural ha defensat que cal enfortir el català arreu per cohesionar la societat: “L’esport, igual que la llengua, és sinònim d’interacció social, de promoció de valors positius, d’ambició però també d’equip, de reducció del risc d’exclusió social i, sobretot, de cohesió social”, ha assegurat. Antich, que ha recordat que l’entitat que representa fa més de 60 anys que treballa per promocionar la llengua, ha afirmat que “no hi ha millor manera de compartir la llengua que fent equip a cada poble i cada ciutat”.

Publicitat

Antich ha assenyalat que les persones “clau” per enfortir el català són els infants, joves, i nous parlants. Però també àmbits “estratègics” com ara l’esport, que pot oferir un espai “informal” on “perdre la por” i relacionar-se en català.

“Ens sentim molt satisfets del compromís que assolim avui”, ha dit Antich, i ha fet una crida a tots els equips esportius catalans, des dels equips de base als professionals, a sumar-se a aquesta iniciativa per al català.

El president d’Òmnium Cultural ha explicat que l’entitat col·laborarà amb clubs, federacions i esportistes que s’adhereixin a la iniciativa aportant eines, recomanacions, plans pilot i “mans per enfortir junts el català a cada esport”.

El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, ha indicat que aquesta unió el fa “immensament feliç” perquè converteix la federació en una eina “útil” per a la cultura, la llengua i el país. “Fa temps que des de la UFEC buscàvem desenvolupar una campanya d’aquestes característiques, de fet vam parlar amb el Govern i no els hi va interessar”, ha revelat Esteva.

En aquests sentit, el president de la UFEC ha explicat que el primer president de la Unió de Federacions va ser Pompeu Fabra perquè defensava que “la millor manera d’entrar a qualsevol casa del país era a través de l’esport”: “Pot saltar qualsevol barrera econòmica, social i cultural”, ha sentenciat Esteva.

La presidenta de la Federació Catalana de Korfball, Kira Menén, també ha participat en l’acte. Durant la seva intervenció, l’esportista ha demanat a les federacions catalanes que s’adhereixin a la campanya i així arribar al màxim nombre de persones possible. Menén ha destacat importància dels esportistes que representen Catalunya a les competicions internacionals: “Amb orgull onegem la senyera i parlem la nostra llengua arreu del món”, ha afegit.

La primera acció es durà a terme al partit del Futbol Club Barcelona contra l’Atlético de Madrid aquest diumenge 23 d’abril al Camp Nou. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió