Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Mollerussa forma els primers 16 rescatadors cardíacs que iniciaran una xarxa amb previsió d’implicar 1.000 persones

ACN Mollerussa.-La xarxa ciutadana de rescatadors cardíacs que podran actuar a peu de carrer en casos d’emergència i com a primera resposta a l’espera de l’arribada dels serveis mèdics a […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Mollerussa.-La xarxa ciutadana de rescatadors cardíacs que podran actuar a peu de carrer en casos d’emergència i com a primera resposta a l’espera de l’arribada dels serveis mèdics a Mollerussa iniciarà en breu la seva formació. Seran 16 persones seleccionades entre professionals pròxims al món sanitari que rebran instruccions de la mà del Consell Català de Ressuscitació que ha signat un conveni amb l’Ajuntament de la capital del Pla d’Urgell. Més endavant, aquests instructors hauran d’instruir al miler de persones que es vol arribar a implicar en aquest projecte. L’objectiu d’aquest projecte pioner que s’emmarca dins el programa Mollerussa SmartLab és donar resposta en el primers cinc minuts d’una aturada cardíaca aprofitant la xarxa de desfibril·ladors que hi ha repartits pel municipi.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha explicat que aquest projecte presentat al novembre ”neix amb voluntat de permanència”. El procés de selecció dels 16 instructors que seran formats en primera instància ha anat a càrrec de la regidoria de Participació Ciutadana i s’ha fet entre professionals del món sanitari que treballen al CAP, tècnics del SEM i també docents del Grau Mitjà d’Emergències Sanitàries que s’imparteix a La Salle.Aquest grup seleccionat seguirà un mes de formació en Suport Vital Bàsic (SVB) i en desfibril·lació automàtica (DEA), una formació que se’ls oferirà de forma gratuïta i que està homologada a nivell europeu, segons ha explicat el president del Consell Català de Ressuscitació, Manel Cerdà. En aquest sentit, també ha afegit que el 75% de les aturades cardíaques passen al propi domicili o al seu entorn i per això cal gent preparada a prop perquè com més aviat s’actuï majors són les possibilitats que la recuperació de la persona afectada sigui ”amb qualitat”. Cerdà també ha explicat que el Consell Català ofereix a les escoles la possibilitat de formar l’alumnat en aquesta matèria, una formació que aquest curs s’ha iniciat al Siloé de Mollerussa i a l’institut Terres de Ponent.Mollerussa sumarà 3 desfibril·ladors que complementaran la xarxa de 6 aparells que ja hi ha al municipi i que estan situats a l’Ajuntament, a la Policia Local, al Pavelló Poliesportiu, al Camp de Futbol, a la Piscina Coberta i a la Pista d’Atletisme. El projecte pilot, en concret, consisteix en testar la viabilitat de crear la comunitat de rescatadors per validar la possibilitat de convertir Mollerussa en ”territori cardiprotegit”. Pel que fa al repte tecnològic, es col comprovar el correcte funcionament de l’aplicació Cardionlive que geolocalitza persones que formen part de la xarxa de rescatadors i els indica la posició del desfibril·lador més pròxim perquè puguin actuar quan s’activa l’alerta d’emergència.