Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Metges d’atenció primària protesten davant de l’ICS en la primera jornada de vaga per reclamar solucions urgents

ACN Barcelona.- Més d’un centenar de metges dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) han protestat aquest dilluns al matí davant de la seu de la […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Barcelona.- Més d’un centenar de metges dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) han protestat aquest dilluns al matí davant de la seu de la institució per reclamar solucions urgents a les condicions laborals, en la primera jornada de vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya i prevista fins divendres. “Diem prou al maltractament”, ha afirmat el president del Sector Primària ICS del sindicat, Javier O’Farrill, fent referència al principal lema que han cridat i mostrat amb pancartes els participants, “Prou”. Uns 5.900 facultatius dels CAP de l’ICS estan cridats a la vaga per reclamar millores laborals, sobretot davant de la sobrecàrrega de fa anys i agreujada per la covid-19, i salarials.

El sindicat mèdic considera que s’està produint “el desmantellament del primer nivell assistencial” i que els acords de sortida de la vaga del 2018 -a la qual es van sumar els altres professionals de la primària- no s’han complert. Per la seva banda, l’ICS assegura que en els darrers dos anys s’han contractat 500 metges de l’atenció primària, segons dades facilitades per la institució aquest dilluns. En un comunicat a reacció de la convocatòria de la vaga, l’ICS va retreure que li semblava “com a mínim, desafortunat” afirmar que “no es compleixen alguns mínims serrells de l’acord de sortida de vaga –el novembre del 2018- quan ni tan sols s’han complert els dos anys estipulats per la seva implantació”. “Hem hagut d’empènyer l’ICS durant aquests dos anys perquè anés assolint el que s’havia pactat. Ells diuen que s’han complert els acords i no és veritat. L’evidència és que l’atenció primària no està millor i no és només per la covid-19, abans ja estava en un nivell de saturació brutal”, ha afirmat Carolina Roser, delegada del sindicat, en una atenció als mitjans de comunicació a les portes de l’ICS. Roser ha destacat com a principals problemes la sobrecàrrega de treball i el dèficit de professionals, amb el relleu davant el gran nombre de jubilacions que s’esperen per als propers anys i la fuga dels metges de família a causa de les condicions laborals. “La població anirà a l’ambulatori i no hi haurà metges”, ha alertat. El sindicat Metges de Catalunya xifra el seguiment de la vaga en un 55%, segons les primeres dades -60% en un comunicat posterior-, mentre que l’ICS, en un 20%. A més dels metges de família, també estan cridats a la vaga pediatres, ginecòlegs, odontòlegs i radiòlegs que treballen a l’atenció primària. La vaga, que està previst que duri quatre jornades, fins divendres, té lloc en un context d’increment de contagis del coronavirus, amb molta activitat als CAP relacionada amb la covid-19 i també d’altres patologies.