Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Més de 400 pacients en tres anys a la unitat de cardiooncologia del Trueta

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’hospital Trueta va posar en marxa fa tres anys una unitat específica de cardiooncologia per millorar la supervivència i la qualitat de vida dels pacients amb càncer amb afectació cardiològica o amb risc de patir del cor i del sistema cardiovascular. Aquesta unitat tracta i fa seguiment de tres problemes cardiooncològics cada vegada més freqüents: la prevenció i el tractament de les seqüeles al cor derivades dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, l’afectació cardiovascular directa o indirecta de les malalties oncològiques i el tractament i el seguiment dels tumors cardíacs. En aquests tres anys, més de 400 pacients s’han visitat a la unitat.

Es tracta d’una consulta funcional, amb participació de professionals del servei de cardiologia i professionals de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), especialistes en oncologia mèdica, hematologia clínica i oncologia radioteràpica. Durant el 2019 s’hi van fer 130 visites; 212 visites el 2020, i fins a 497 visites l’any 2021, que sumen un total de 839 visites en aquests anys. Fins al maig de 2022 ja s’hi han fet 219 visites i s’espera que el nombre de pacients atesos es dupliqui l’any 2023, per l’augment d’aquestes patologies i complicacions.

Publicitat

Els pacients oncològics tenen un 47% més de risc de desenvolupar una arrítmia cardíaca i un 20% més d’insuficiència cardíaca que la població general. Segons explica la doctora Núria Coma, cardiòloga coordinadora de l’equip de cardiooncologia, aquestes patologies es poden prevenir o minimitzar amb la valoració i el tractament previ per part de la unitat abans de l’inici dels tractaments del càncer. Així, indica que en el cas que el pacient desenvolupi una afectació al cor durant el tractament, se n’avalua la gravetat per tal de decidir si és millor aturar el tractament oncològic o si es pot continuar endavant.

Una complicació freqüent del mateix càncer (que afecta fins a un 21% dels pacients) és l’embassament pericardíac: un augment desmesurat de líquid a la cavitat pericardíaca que pot arribar a impedir el funcionament del cor. Apareix de manera més important en els casos de càncer de mama i pulmó, seguits de limfoma i leucèmia. En els casos més greus és necessària l’extracció urgent d’aquest líquid de forma invasiva, ja que el tractament precoç d’aquesta complicació pot salvar la vida del pacient. És per això que la coordinació entre els especialistes d’oncologia i hematologia i els de cardiologia és clau.

Finalment, el diagnòstic i el tractament precoç dels tumors del cor és un dels factors pronòstics més rellevants d’aquestes malalties. El mixoma és el més freqüent, i cal operar per extreure’l perquè, tot i que és un tumor benigne, provoca un gran nombre d’embòlies i és potencialment letal si no es tracta.

L’aportació de les tècniques d’imatge i la col·laboració amb la unitat d’imatge cardíaca avançada és també molt important, segons informen en un comunicat, per poder dur a terme el diagnòstic, el tractament i el seguiment adequat d’aquests pacients.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió