Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

María Jesús Montero aposta per una harmonització que eviti el “dúmping fiscal” d’Andalusia i Madrid

|

- Publicitat -

ACN Madrid – La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha apostat aquest dimecres per una “harmonització” que eviti el “dúmping fiscal” que el PP pretén instaurar a Andalusia i Madrid amb una “competició d’impostos a la baixa per deixar sense continguts determinades figures fiscals”, i més quan “després es demana diners al govern d’Espanya”. Ha recordat que amb la supressió de l’Impost del Patrimoni, Andalusia “sacrifica 120 milions d’euros de recaptació per a l’Educació i la Sanitat per afavorir el 0,2% dels ciutadans andalusos, 17.000 persones, que són les que paguen l’Impost del Patrimoni”.

Per això, segons Montero, “quan parlem del model de finançament haurem de parlar de totes aquestes qüestions”, però el govern espanyol “mai ha parlat de recentralització” i sí “en una harmonització perquè no es produeixin competicions fiscals a la baixa”.

Publicitat

“Hi ha comunitats autònomes que per la seva recaptació major tenen capacitats econòmiques que no tenen altres territoris, i no es pot jugar amb aquesta capacitat recaptatòria per obligar altres territoris a abaixar els impostos”. “Es tracta d’evitar elements que no són bons i que ningú desitja”, ha dit.

Segons Montero, harmonització i recentralització són qüestions diferents, perquè “recentralitzar és qüestionar” que les comunitats autònomes tinguin determinades figures fiscals, mentre que harmonitzar implica “evitar que es produeixi una eliminació de tributs que arrossegui altres territoris d’Espanya amb menys capacitat econòmica a fer el mateix”.

Aquesta harmonització, segons Montero, passa per establir un marge de les comunitats autònomes en els impostos “que estigui en els barems que els experts considerem lògica”. “Es tracta de no fer possible que es produeixi una competència fiscal a la baixa” i evitar els “paradisos” fiscals.

Tot plegat, segons Montero, s’ha d’abordar en el marc del debat del model de finançament, malgrat que la mateixa ministra veu poc probable que s’abordi aquesta legislatura, perquè cada territori s’ha situat fins ara en “posicions de màxims”. “Seguiré treballant per aconseguir el consens i al final seran els partits polítics els que hauran de decidir sobre aquesta qüestió”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió