Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

L’Institut del Teatre explora les danses en el cinema de l’arxiu de la Filmoteca

ACN Barcelona.-El Projecte-Laboratori d’Investigació des del Flamenc de l’Institut del Teatre, impulsat des del Conservatori Superior de Dansa sota la coordinació del professor, ballarí i coreògraf de flamenc Juan Carlos […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Barcelona.-El Projecte-Laboratori d’Investigació des del Flamenc de l’Institut del Teatre, impulsat des del Conservatori Superior de Dansa sota la coordinació del professor, ballarí i coreògraf de flamenc Juan Carlos Lérida, realitzarà el proper 29 de gener una activitat especial a la Filmoteca de Catalunya amb el nom ‘Filmoteca en dansa’. Es tracta d’una sessió performativa durant la qual el grup d’artistes, investigadors i estudiants vinculats al Laboratori d’Investigació des del Flamenc presentaran una proposta escènica que reflexiona i analitza la dansa apareguda en pel·lícules de diferents èpoques i estils que es conserven a l’arxiu de la Filmoteca.

La peça ‘Filmoteca en dansa’ repassa extractes de més d’una desena de pel·lícules entre les quals hi ha obres del director de cinema Segundo de Chomón (1871-1929) en les que apareix la ballarina Loïe Fuller. També s’han analitzat gravacions de balls de societat, així com pel·lícules on apareixen danses andaluses, boleres i folklore de finals del segle XIX a mitjans del XX. Alhora, el treball de l’equip del Laboratori també ha inclòs filmacions de danses ètniques del món, així com postals flamenques inèdites de gitanos de Granada, imatges de Carmen Amaya i l’emblemàtic documental ‘Lejos de los árboles’, de Jacinto Esteva rodat el 1963, a més d’alguns curts experimentals amb formes abstractes de la dansa. La sessió, gratuïta i oberta al públic es farà en directe i permetrà veure una proposta que inclourà dansa, música, diàlegs i altres respostes creatives dels artistes, junt amb les projeccions de fragments de la filmografia estudiada.El Projecte Laboratori d’Investigació des del Flamenc es va crear l’any 2017 amb l’objectiu d’instaurar la investigació teòrica-pràctica en l’àmbit del flamenc a través de trobades periòdiques amb artistes, investigadors i teòrics de les arts escèniques, des d’un pensament i una pràctica contemporània, creant també vincles amb institucions i artistes. A través de diverses sessions, es recullen reflexions i s’obren possibles vies d’investigació a través de la veu, el cos, la música i les eines pròpies de la dramatúrgia, tant des d’un vessant teòric com pràctic, activant reflexions artístiques respecte de qüestions pròpies del llenguatge flamenc. Actualment, el projecte té una vintena d’integrants.

Relacionats