Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana va tancar 2019 amb una millora del 0,6%

ACN Barcelona.-L’índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana en relació amb els països industrialitzats va millorar un 0,6% durant l’últim trimestre del 2019, consolidant una tendència favorable […]

Avatar
Agències 20/05/2020

ACN Barcelona.-L’índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana en relació amb els països industrialitzats va millorar un 0,6% durant l’últim trimestre del 2019, consolidant una tendència favorable que es notava des dels darrers sis trimestres, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La millora es deu, sobretot, al bon comportament del component nominal –que contribueix en un punt a la millora respecte al 2018 per la devaluació de l’euro respecte a les principals divises internacionals-, i compensa l’evolució desfavorable dels preus relatius. Les dades no inclouen, encara, l’efecte del coronavirus.

L’índex de competitivitat evolucionava al tancament de l’any passat de forma positiva en totes les àrees geogràfiques, excepte l’Eurozona. En concret, l’índex de competitivitat creixia 1,5 punts respecte als nous països industrialitzats de l’Àsia. En relació amb el conjunt de països desenvolupats i la Unió Europea, el guany de competitivitat va ser més moderat, de 0,6 punts i 0,1 punts, respectivament.En el cas de l’Eurozona, l’empitjorament del component preus i l’absència del component nominal –perquè es comparteix moneda- va suposar una pèrdua de competitivitat de 0,3 punts en relació amb el mateix trimestre de l’any anterior.