Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

L’ICF fa efectiu l’aval de la fiança de gairebé 5,4 MEUR davant del Tribunal de Comptes

ACN Barcelona.-L’Institut Català de Finances (ICF) ha fet efectiu aquest dijous l’aval de la fiança de gairebé 5,4 MEUR que el Tribunal de Comptes reclama per l’acció exterior de la […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Barcelona.-L’Institut Català de Finances (ICF) ha fet efectiu aquest dijous l’aval de la fiança de gairebé 5,4 MEUR que el Tribunal de Comptes reclama per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Concretament, s’han presentat avals individuals per l’import que es reclama als 29 encausats que s’han adherit a la via de l’ICF. El total hi ha 34 encausats, així doncs, n’hi ha 5 que no s’han adherit a l’aval del Govern. Quatre ex alts càrrecs ja han presentat avals o fiances pel seu compte al tribunal. Fonts del Departament d’Economia han explicat que s’ha fet el tràmit a través de la plataforma jurídica, és a dir, per via telemàtica.

Concretament, els avals s’han formalitzat davant de notari i els advocats dels encausats els han fet arribat al Tribunal de Comptes. Com que la gran majoria d’encausats s’han adherit al mecanisme de l’ICF, l’aval s’ha formalitzat per gairebé la totalitat dels 5,4 MEUR que en total el tribunal reclama als 34 ex alts càrrecs. Aquest dimecres, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va anunciar des del Parlament que el Govern finalment avalaria les fiances a través de l’ICF. Un gir important tenint en compte que feia 24 hores havia descartat aquesta via per no posar en risc els treballadors públics.La manera com afrontar les fiances del Tribunal de Comptes ha generat tensió entre els socis de Govern en les últimes hores. Des d’ERC van rebre amb sorpresa que Giró dimarts descartés en roda de premsa activar la via de l’ICF tenint en compte que el mateix decret del Govern preveu aquesta opció en cas de no trobar l’aval de cap entitat financera. La tensió dins del Govern es va tancar amb la reunió que aquest dimecres a primera hora del matí es va celebrar al Parlament entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller Giró, entre altres. Allà el titular d’Economia va explicar que finalment s’activaria la via de l’ICF i poc després ho va fer públic des de l’hemicicle argumentant que havia rebut trucades de treballadors de l’ICF demanant que s’activés l’aval i, per tant, que estaven disposats a assumir riscos.