Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

L’IAEA assegura que la situació a la central nuclear de Txernòbil és “normal” malgrat la retirada de les tropes russes

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El director general de L’Agència Internacional d’Energia Atòmica (IAEA), Mariano Grossi, ha assegurat aquest divendres que la situació a la central nuclear de Txernòbil és “normal”. Grossi ha viatjat a Ucraïna per reunir-se amb el ministre d’Energia ucraïnès i diverses autoritats per tal de discutir la seguretat de les plantes nuclears del país, i s’ha traslladat també a Rússia amb el mateix objectiu. El director de l’IAEA ha assenyalat que malgrat no haver acordat un pacte comú entre Rússia i Ucraïna per assegurar la integritat física de les centrals, sí que s’ha arribat a un acord separat amb cada part. Grossi ha afirmat que totes les parts estan d’acord que un atac a una instal·lació nuclear és “inacceptable”.

“La integritat física necessita protegir-se en tots els casos i qualsevol atac o agressió física a una instal·lació nuclear és inacceptable, i crec que en això estem tots d’acord”, ha expressat.

Publicitat

Pel que fa a l’acord amb Ucraïna, l’IAEA s’ha compromès a oferir assistència tècnica, aportant equipament per, entre d’altres, monitorar la radiació, així com suport remot des de les oficines centrals a Viena. Així mateix, també s’ha pactat un mecanisme d’assistència ràpid en cas d’emergència, a través del qual l’IAEA enviaria “gairebé immediatament” un equip d’assistència.

D’altra banda, Grossi ha afirmat que un dels aspectes més rellevants és la presència dels tècnics de l’IAEA a les plantes, cosa que s’està estudiant com fer atès que el personal de l’agència necessita rutes “clares” sense conflicte”.

Retirada de les tropes russes de Txernòbil

El director de l’IAEA s’ha reunit a Rússia amb diversos representants del ministeri d’Exteriors del Kremlin i el regulador nuclear nacional. Segons Grossi, des de Moscou no han explicat els motius de la retirada de tropes russes de Txernòbil, ni tampoc s’ha confirmat una eventual contaminació de soldats russos per radiació a Txernòbil.

Grossi ha afirmat que la situació a la planta és “normal” i que un increment en els nivells de radiació podria ser la conseqüència del moviment de vehicles pesants en la retirada de les tropes. Amb això, el director de l’IAEA ha subratllat que aquest replegament de l’exèrcit del Kremlin és un pas “en la direcció correcte”.

Sobre la primera proposta d’un acord pactat amb ambdues parts, el director de l’IAEA ha declarat que la realitat és que un pacte així podria “impactar” en altres afers polítics. Amb això, Grossi ha subratllat la importància d’haver arribat a acords separats. “Un bon diplomat sempre té una caixa d’eines, quan una no funciona, n’utilitzes una altra, fins que aconsegueixes el que vols. L’important és que l’eina que empris faci la seva feina, i està sent així”, ha declarat..

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió