Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

L’FMI preveu que el dèficit de l’Estat arribi al 14,1% i que el deute escali al 123% del PIB aquest any

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que el dèficit de l’Estat arribi fins al 14,1% i el deute escali fins al 123% del PIB aquest any. Els nous càlculs […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Brussel·les.-El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que el dèficit de l’Estat arribi fins al 14,1% i el deute escali fins al 123% del PIB aquest any. Els nous càlculs de l’organisme eleven dues dècimes la previsió d’increment del dèficit respecte als pronòstics del juny però rebaixen en vuit dècimes les perspectives de deute per al 2020. Segons l’FMI, el dèficit d’Espanya se situarà aquest any quatre punts per sobre de la mitjana de l’eurozona i gairebé 22 punts per sobre pel que fa al deute. De les grans economies de la zona euro, Espanya és la que té una previsió de dèficit més elevada el 2020. A nivell mundial, l’FMI estima que el dèficit global arribarà al 12,7% aquest any, mentre que el deute s’incrementarà fins al 98,7%.

Després de cinc anys consecutius reduint el deute, l’FMI preveu que l’Estat l’augmenti en més de 27 punts aquest any per després reduir-lo en menys de dos punts el 2021. Segons els càlculs de l’organisme, Espanya reduirà poc més de quatre punts del deute en els pròxims cinc anys. En el cas del dèficit, l’augment és de més d’onze punts respecte a l’any anterior. Segons l’FMI, Espanya només podrà reduir el dèficit deu punts en els pròxims cinc anys.De les grans economies de la zona euro, Espanya és la que es preveu que acabi l’any amb un major dèficit. En el cas del deute, però, la supera Itàlia, que s’estima que acabi l’any amb un 161,8% del PIB de deute. En el cas de França, l’FMI preveu que tanqui el 2020 amb un 10,8% de dèficit i que el deute escali al 118,7% del PIB, mentre que en el cas d’Alemanya es preveu que acabi l’any amb un 8,2% de dèficit després d’anys de superàvit. A les economies avançades, l’FMI calcula que el dèficit arribarà al 14,4% del PIB i el deute al 125,5%. En el cas dels Estats Units, el dèficit serà del 18,7% aquest any i el deute arribarà al 131,2% del PIB, mentre que la zona euro es calcula que tancarà l’any amb un dèficit del 10,1% i un deute del 101,1%.En el cas del Japó, el dèficit aquest any serà del 14,2% i el deute s’enfilarà al 266,2%, mentre que el Regne Unit té un dèficit previst del 16,5% i un deute del 108% i la Xina un dèficit de l’11,9% i un deute del 108% del PIB. L’FMI aposta per mantenir el suport fiscal a l’economiaMalgrat l’augment en els dèficits i deutes que està provocant la pandèmia, l’FMI aposta per mantenir el suport fiscal a l’economia i alerta de les conseqüències de retirar-lo massa ràpid. Amb tot, defensa que cal que el suport sigui “més selectiu” en els sectors que més el necessiten un cop l’activitat econòmica es restableix. “Amb tipus d’interés baixos i atur alt, impulsar la inversió pública pot crear llocs de treball i estimular el creixement econòmic”, apunta l’organisme, que també insta els governs a supervisar el compliment del pagament d’impostos i fer una “prioritat” la inversió en sanitat i educació.