Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

L’FMI aposta per una política fiscal “més dura” per consolidar els comptes públics i la reducció de la inflació

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Fons Monetari Internacional (FMI) demana “un esforç decisiu” als estats per consolidar els comptes públics i la reducció de la inflació. “Calen esforços duradors de consolidació per mantenir unes finances públiques sostenibles i un coixí fiscal en un context de desacceleració de les perspectives de creixement a mitjà termini”, assenyala l’organisme en un informe publicat aquest dimecres. En la mateixa línia, l’FMI creu que una política fiscal més “dura” contribuiria a consolidar “de forma definitiva” la reducció de la inflació, especialment en aquelles economies “més sobreescalfades”.

De fet, el document apunta que la normalització fiscal pot quedar “incompleta” si no es prenen mesures addicionals respecte a les que s’estan aplicant actualment. Segons recorda l’FMI, bona part de les economies d’arreu del món van impulsar mesures per donar resposta a la pandèmia després de l’esclat de la crisi de la covid-19. “Quatre anys després, el dèficit i el deute públic continuen per sobre les projeccions prepandèmia”, indica l’organisme.

Publicitat

Si bé l’informe posa en relleu que la inflació ha disminuït de forma gradual, assolir i consolidar l’objectiu final del 2% “continua sent una incertesa”. “Una política fiscal laxa i un increment del deute públic, acompanyada d’una política monetària restrictiva, ha incrementat la rendibilitat dels bons públics i, conseqüentment, la seva volatilitat”, alerta.

Sota les condicions actuals, l’FMI preveu millores “modestes” en les dades de deute i dèficit públic i s’espera que es mantinguin elevades a mitjà termini. “Cal una consolidació discal en la majoria dels països per reforçar la sostenibilitat del deute i de les finances públiques”, insisteix l’organisme.

Tot i que el document creu que les mesures de consolidació fiscal haurien d’estar correctament calibrades per assolir “un equilibri” entre riscos fiscals i el reforç de la inversió privada, indica que calen accions “decisives en molts casos”.

En aquest sentit, aconsella que les mesures de suport durant la crisi s’eliminin “de forma immediata” i que el desig d’incrementar la despesa per part d’alguns estats “s’hauria de resistir”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió