Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

L’escriptora Joyce Carol Oates rebrà el XVI premi Pepe Carvalho

ACN Barcelona.-L’escriptora Joyce Carol Oates (Lockport, Nova York, 1938) rebrà el Premi Pepe Carvalho 2021. Oates ha treballat gairebé qualsevol gènere literari (novel·la, conte, teatre, poesia, assaig i crítica literària) […]

Avatar
Agències 25/11/2020

ACN Barcelona.-L’escriptora Joyce Carol Oates (Lockport, Nova York, 1938) rebrà el Premi Pepe Carvalho 2021. Oates ha treballat gairebé qualsevol gènere literari (novel·la, conte, teatre, poesia, assaig i crítica literària) i ha exercit importants tasques d’editora. El jurat ha declarat que Joyce Carol Oates “des dels seus inicis com a escriptora representa el millor de la narrativa nord-americana, reconeixent la seva obra dins del gènere negre per a la concessió en aquesta edició del Premi Pepe Carvalho”. L’autora rebrà el guardó en el marc del festival BCNegra que se celebrarà del 21 al 31 de gener de 2021. El jurat el formen Carlos Zanón, com a president, Rosa Ribas, Anna Abella, Núria Cadenes, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, com a vocals.

El jurat ha destacat “el personal tractament que Joyce Carol Oates realitza, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al present, l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó”. Joyce Carol Oates ha dedicat unes paraules d’agraïment pel present reconeixement: “Em sento profundament honrada per aquest distingit premi en memòria del gran Manuel Vázquez Montalbán i del seu famós detectiu Pepe Carvalho, que ocupa un lloc tan especial en la història de la ficció negra del segle XX”. L’autora ha remarcat que és “un honor encara més significatiu pel fet que el món actual està tan impregnat de misteri i delicte que necessita de debò una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui assolir la justícia”. L’autora Joyce Carol Oates va néixer a Lockport, Nova York, el 1938. Autora de més de cinquanta novel·les, més de quatre-cents relats breus, més d’una dotzena de llibres de no-ficció, vuit de poesia i altres tantes obres de teatre en quatre dècades, és una de les grans figures de la literatura contemporània nord-americana. Ha estat guardonada amb nombrosos premis, com el National Book Award, el PEN / Malamud Award, el Prix Fémina Étranger i, a Espanya, amb el Premi BBK Ja! Bilbao pel “moderníssim humor negre de la seva obra”. El 2011 va rebre la National Humanities Medal, el guardó civil més alt del govern nord-americà en el camp de les humanitats, i el 2012, el Premi Stone de l’Oregon State University per la seva carrera literària. Alguns dels seus títols van ser traduïts al castellà per diverses editorials com Lumen, Edaf, Edicions B, Edhasa i El Aleph. Les editorials catalanes Cruïlla i Edicions 62 han traduït alguns dels seus llibres. Va ser l’editorial Alfaguara la que va iniciar el 2008 la publicació de la seva obra amb la novel·la ‘La hija del sepulturero’, a la qual van seguir ‘Mamá’; ‘Infiel’ (recull de relats triat com un dels llibres més destacats de 2001 segons The New York Times); ‘Ave del paraíso’; ‘Memorias de una viuda’; ‘Una hermosa doncella’; ‘Blonde’, la seva gran novel·la sobre la vida de Marilyn Monroe que va ser finalista del Premi Pulitzer i ha estat recentment adaptada al cinema; ‘Hermana mía, mi amor’ (Grand Prix de l’Héroïne Madame Figaro); ‘Mujer de barro’; ‘Carthage’; ‘Mágico, sombrío, impenetrable’; ‘Rey de picas: Una novela de suspense’ (un dels Millors Llibres de l’any segons El Cultural d’El Mundo). Alfaguara publicarà el gener 2021 la seva aclamada novel·la ‘Delatora’.