Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Les negociacions de la COP25 continuaran a la 1.30 de la matinada a la recerca del consens: “Cal un últim esforç”

ACN Madrid.-Les negociacions de la COP25 continuen sense cap acord en ferm i ajornen el final de la conferència. De moment, preveuen tornar a engegar les consultes sobre els aspectes […]

Avatar
Agències 15/12/2019

ACN Madrid.-Les negociacions de la COP25 continuen sense cap acord en ferm i ajornen el final de la conferència. De moment, preveuen tornar a engegar les consultes sobre els aspectes concrets del pacte a dos quarts de dues de la matinada, per fer a dos quarts de quatre un balanç de l’estat de la qüestió i “començar a definir els plans” per portar-ho a la plenària. “Demano un últim esforç”, ha dit la ministra xilena de Medi Ambient, Carolina Schmidt, en un contacte amb premsa a la mitjanit. “Ha sigut llarg, dur i difícil trobar els consensos que ens permetin avançar”, ha reconegut Schmidt, que ha assegurat que en alguns moments de la jornada “les posicions gairebé s’han trobat”. Ella mateixa i la ministra de Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, encapçalaran les reunions de dos quarts de dues de la matinada.

Schmidt ha apel·lat a tots els delegats per arribar a un acord i els ha demanat “màxima flexibilitat”. “El meu compromís per aconseguir una decisió ambiciosa és total”, ha promès, per afegir després que cal “concordància” per arribar a “una decisió conjunta”. “L’objectiu que ens té aquí és per una causa major”, ha reblat.Després de deu hores de reunió, la ministra ha explicat que diversos punts de l’acord estan ja encarrilats, mentre que el punt 6 referent als mercats de carboni està encara per resoldre. Aquesta compareixença arriba després que a les 9 del matí d’aquest dissabte es constatessin les fortes oposicions entre països pel que fa a la proposta de pacte. Després del discurs de Schmidt, un representant de Papua Nova Guinea ha intervingut per reclamar que es tingui en compte tots els participants a les negociacions perquè, com ha lamentat, el 90% dels participants no han estat contemplats, de manera que ha demanat que no hi hagi “exclusió” i ha apostat per “un procés transparent”. Schmidt li ha donat la raó i ha confiat que es podrà fer “de la forma correcta” i amb participació de tothom.