Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Les llars d’infants privades denuncien “abandonament” dels governs i alerten de risc de tancament

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana de Llars d’Infants ha denunciat “l’abandonament” dels governs català i espanyol dels centres educatius privats de 0 a 3 anys, i ha alertat del risc de tancament […]

Avatar
Agències 02/04/2020

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana de Llars d’Infants ha denunciat “l’abandonament” dels governs català i espanyol dels centres educatius privats de 0 a 3 anys, i ha alertat del risc de tancament si no reben ajudes de l’administració. A Catalunya hi ha 529 llars privades, on hi treballen gairebé 6.000 professionals que tenen cura de 30.000 infants. Molts d’aquests centres ja han posat en marxa ERTO, però tanmateix temen no poder donar continuïtat al seu projecte educatiu un cop es retorni a la normalitat. “La situació és de la màxima gravetat i exigim als governs que es posin en marxa mesures urgents de suport a les llars d’infants per evitar que la situació, ara molt greu, esdevingui irrecuperable”, ha dit Mireia Català, portaveu de l’entitat.

Català denuncia que no han tingut cap comunicació formal ni tampoc informal per part del Departament d’Educació. “Ens han tractat com si no existíssim, i ens han demostrat que no tenen cap consideració, ja no només pels centres, sinó tampoc per les famílies i, el que encara és més greu, pels 30.000 nens i nenes dels quals tenim cura”, s’ha queixat.L’Associació Catalana de Llars d’Infants demana a l’executiu català que es facin efectives les subvencions ja atorgades del curs 2018-2019, pendents de pagament, i que suposen un total de gairebé 3 milions d’euros. D’igual manera, exigeixen la tramitació per la via d’urgència de les que corresponen al curs 2019-2020, d’un import similar, i el seu abonament també per la via d’urgència.Amb tot, només el 40% de les llars d’infants catalanes poden acollir-se a les subvencions, amb la qual cosa són necessàries més mesures que facin viable la continuïtat dels centres privats. Entre aquestes, Mireia Català assenyala un paquet de mesures que seria imprescindible que comencessin a articular-se per evitar situacions de no retorn. “Necessitem que s’estudiï la condonació temporal d’algunes obligacions tributàries i que, quan es normalitzi la situació, puguem recuperar els nostres professionals, molts d’ells afectats pels ERTO, a través d’ajudes i bonificacions a la contractació”, ha defensat.Pel que fa referència a l’executiu català, la portaveu de l’Associació Catalana de Llars d’Infants exigeix que la Generalitat articuli de manera extraordinària un ajut directe per alumne amb caràcter universal, del qual puguin beneficiar-se totes les llars d’infants sense excepció, i que l’Institut Català de Finances també obri una línia de crèdits tous dels quals puguin beneficiar-se els centres educatius.