Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Les gavines dispersen i són bones indicadores dels bacteris resistents als antibiòtics, segons un estudi

ACN Barcelona.-Les gavines són bones indicadores dels bacteris resistents als antibiòtics que circulen pel medi ambient i contribueixen a la seva dispersió. Aquesta és la conclusió d’un estudi de l’Institut […]

Avatar
Agències 09/02/2021

ACN Barcelona.-Les gavines són bones indicadores dels bacteris resistents als antibiòtics que circulen pel medi ambient i contribueixen a la seva dispersió. Aquesta és la conclusió d’un estudi de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona (UB), que ha analitzat nou colònies de les especies gavià de pota groga i gavina corsa, les dues del Sud d’Europa. En totes les colònies es van trobar bacteris dels gèneres ‘Campylobacter’ i ‘Salmonella’, incloent soques resistents a antibiòtics. Es tracta dels bacteris intestinals més rellevants causants de gastroenteritis en humans. La principal font d’infecció pels humans és el consum i manipulació d’aliments contaminats d’origen aviar, especialment carn i ous.

Els experts afegeixen que la fauna silvestre també té un paper rellevant en l’epidemiologia d’aquestes infeccions bacterianes. El cap del Grup d’Ecologia d’Aus Marines i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), Jacob González-Solís Bou, explica que les gavines són animals que cada vegada més acostumen a buscar aliment en zones urbanitzades o abocadors. Per això, són més propenses a infectar-se per bacteris d’origen humà. L’investigador remarca que, a més, fan moviments migratoris tant locals com de llarga distància i això fa que puguin dispersar els bacteris, afavorint que els resistents circulin pel medi ambient “de manera permanent”.En general, aquests bacteris no acostumen a suposar un perill per a les gavines ni la fauna silvestre en general, tot i que s’ha documentat algun brot de salmonel·losi en aus que ha provocat la mort d’algunes colònies d’aus, per exemple als Estats Units. No obstant, els investigadores remarquen que és fonamental estudiar la presència de bacteris resistents en la fauna salvatge tenint en compte un enfocament d’una sola salut, sobretot en aquests casos de patògens que poden afectar tant animals com persones.L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Science of the Total Environment’.