Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Les escoles bressol de Barcelona posaran en marxa més de 40 actuacions contra el canvi climàtic

ACN Barcelona – La comunitat educativa de les 103 escoles bressol municipals de Barcelona han acordat impulsar un seguit d’actuacions per mitigar el canvi climàtic dins del seu marc d’actuació. […]

Agències 01/02/2023

ACN Barcelona – La comunitat educativa de les 103 escoles bressol municipals de Barcelona han acordat impulsar un seguit d’actuacions per mitigar el canvi climàtic dins del seu marc d’actuació. Comunitat i Ajuntament de Barcelona han unit esforços en una estratègia comuna, anomenada ‘Bressols pel clima’, que concreta 47 actuacions a desplegar des d’ara en tots els centres. Aquestes s’estructuren en sis eixos: naturalització d’espais, transició energètica, confort tèrmic, gestió de residus, alimentació sostenible i educació ambiental. Algunes de les accions ja s’estan implantant i la idea és que es despleguin durant aquest any. Entre d’altres, s’inclou la renaturalització del patis o l’aposta per ser refugis climàtics.

La renaturalització dels patis s’ha de fer plantant arbres i altres plantes i obrint-los al conjunt de la ciutadania. S’habilitarà també un nou servei itinerant de jardineria per garantir la cura del verd tot l’any. A més, es preveu explorar el camp de les cobertes verdes, que actualment no té cap escola bressol. De fet, s’ha projectat la primera a l’escola Pere Calafell, que obrirà el proper curs.

En un altra línia d’actuació, s’impulsarà l’energia renovable. Actualment hi ha 58 instal·lacions solars tèrmiques, quatre bressols amb plaques fotovoltaiques i 76 centres amb contracte amb l’empresa pública Barcelona Energia. L’objectiu és incrementar progressivament les instal·lacions de generació d’energia renovable als equipaments de les bressols i impulsar la creació de comunitats energètiques. Aquesta estratègia ja s’està treballant en els centres que tenen previst obrir als barris de Trinitat Nova, Sant Andreu i La Marina del Prat Vermell.

En tercer lloc, s’estudiarà quines escoles poden formar part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat. La previsió és que el proper estiu s’hi incorporin els primers cinc patis. En aquest àmbit, s’abordarà també el confort tèrmic dins dels centres i la necessitat de fer un bon manteniment dels equips de climatització.

L’estratègia passa també per impulsar les experiències que ja existeixen sobre reciclatge, reutilització i gestió de residus. En cinquè lloc, hi ha un compromís per apostar pels aliments de proximitat i ecològics, que actualment ja està en un 90% dels productes dels menús. Es busca però anar més enllà amb accions com incrementar més la presència de proteïnes vegetals en el menús, oferir a les famílies recomanacions sobre menús sostenibles, fer tallers sobre malbaratament o establir relació directa amb els compostadors del barri per fer arribar les restes de menjar per generar compost.

Per últim, totes les escoles bressol s’incorporaran a la xarxa Escoles+Sostenibles i Compromís amb la justícia climàtica. Així, es dissenyaran formacions climàtiques i ambientals adreçades als equips educatius i les direccions, es garantirà que les escoles tinguin pàrquing de bicicletes ii patinets i es promouran modes de transport sostenibles.