Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Les cases de colònies tindran les piscines obertes i plenes aquest estiu, segons Fundesplai

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) ha assegurat aquest dimecres que les cases de colònies que gestiona tindran les piscines en funcionament aquest proper estiu. Ho ha dit el seu president, Josep Gassó, que preveu que les normatives municipals i de la Generalitat tingui en compte que el lleure educatiu és “imprescindible” per als infants i joves i que les piscines a l’aire lliure són “clau” en les estades d’estiu. Per això, confien que els municipis garanteixin la certificació de refugi climàtic a les piscines d’aquests establiments, i esperen que la normativa genèrica s’adapti a aquests casos. De fet, moltes cases ja tenen les piscines tapades durant tot l’any per evitar l’evaporació i embrutiment de l’aigua.

Així mateix, asseguren que en l’actual context de sequera els esplais ja fan molta conscienciació als menors i prenen mesures d’estalvi d’aigua en molts àmbits des de fa anys. Per això, Fundesplai considera que les colònies sense piscina serien viables però quedarien “devaluades”, i demanen que es tingui en compte tot l’estalvi d’aigua que ja practiquen moltes cases de colònies i esplais.

Publicitat

Per aquest estiu els 127 esplais i projectes de lleure que formen part de Fundesplai tenen activitats previstes amb una capacitat total de més de 90.000 places, i 1.100 tandes de casals, colònies, campaments, camps de treball i colònies en família. Es preveuen unes 8.000 beques i ajuts. Fundesplai té 27 cases de colònies, albergs de natura i terrenys d’acampada, 18 de les quals amb piscina, i un total de 1.972 places.

<strong>Reivindicacions als partits</strong>

Amb la convocatòria anticipada de les eleccions del proper 12 de maig es va acabar la legislatura abans del que es pensava i moltes lleis van quedar en tramitació al Parlament. En la propera legislatura s’hauran d’acabar de tramitar i aprovar. Una d’aquestes era la del tercer sector social. Segons Fundesplai, ja s’havien pactat moltes esmenes i tenia un suport gairebé unànime. Per això, esperen que la propera composició de la cambra catalana permeti aprovar-la amb celeritat. De fet, és una llei molt “necessària”, segons Fundesplai, perquè seria la primera que aborda el tercer sector integralment. Al País Basc ja existeix des de fa més de dues dècades, recorden.

Aquesta nova llei hauria de permetre reconèixer legalment el paper i la contribució de més de 3.000 entitats socials catalanes. Això permetria també que les administracions públiques haguessin de comptar més amb el tercer sector per abordar determinades polítiques cap a sectors vulnerables de la població. El nou marc normatiu hauria de permetre també disposar d’un sistema de finançament que dignifiqui el treball de les organitzacions i resolgui el tradicional problema de finançament del sector.

Fundesplai també demana a la futura cambra catalana que reguli l’acció concertada, per tal que les entitats sense afany de lucre puguin tenir un marc contractual més àgil que l’actual. Així, per exemple, reclamen que s’apliqui la directiva europea que permet convenis directes o concursos públics restringits de les administracions per tal d’adjudicar certs serveis a les entitats socials.

Actualment, per pressions de les empreses del sector i d’alguns interventors municipals, moltes administracions han de fer concursos públics per adjudicar tasques com els casals municipals d’estiu o els menjadors de les escoles públiques. Això afavoreix les grans empreses, que poden oferir costos més baixos i acaben guanyant les licitacions. Així, Fundesplai demana que es tingui en compte el teixit social local i que no només es determinin les adjudicacions pel cost del servei, sinó pel benefici social que n’obté la comunitat més propera.

D’altra banda, l’entitat també demana als partits polítics que garanteixin el dret a l’educació en el lleure al llarg de tota la vida i que serveixi per lluitar contra la pobresa infantil. Per això, reclamen el reconeixement de la seva activitat com a essencial, igual que la salut o l’educació formal, i que no només hi hagi beques, sinó ajuts universals que arribin també a les famílies de renda mitjana.

<strong>Balanç del 2023</strong>

Com cada primavera, Fundesplai ha presentat el seu balanç del 2023 i les novetats pel 2024. Les entitats de la federació han tingut 379.172 participants en total, un 16% més que el 2022 i un 32% més que el 2019. Els programes educatius en 1.660 escoles van tenir 158.000 participants, les activitats d’estiu i vacances van tenir més de 93.000 participants, i els programes d’educació ambiental han tingut la participació de més de 55.000 infants i joves.

El miler d’entitats adherides a la fundació han tingut una facturació total d’uns 110 milions d’euros, un 10% més que el 2022. El 82% dels ingressos provenien de la prestació de serveis, el 15% de subvencions i el 3% de les donacions. Segons Fundesplai, per cada euro que reben en subvencions de les administracions públiques, en retornen 29 a la societat com a valor social integrat, un índex que inclou l’impacte econòmic, social, emocional, ambiental i el seu efecte multiplicador.

Durant l’any passat també es van dur a terme programes d’inclusió juvenil amb formació professional i ocupacional, amb més de 1.150 joves formats com a monitors, directors de lleure educatiu, cuina, administració o programació informàtica. Igualment s’ha tirat endavant un programa de mentoria per a joves per acompanyar 8.000 alumnes de 2n de Batxillerat de famílies vulnerables de 131 instituts fins al primer curs de la universitat.

També s’ha format 20.000 infants de 50 escoles contra el malbaratament alimentari, i s’ha fet un programa de prevenció del suïcidi a través del teatre, amb la participació de 175 joves de nou esplais.

El 4 de maig es farà al Prat de Llobregat la tradicional Festa Esplai, oberta a infants, joves, monitors i famílies, amb més de 50 activitats lúdiques i educatives, així com un concert i la Gran Festa del Ball de Bo. Sa. D’aquí.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió