Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

L’entrega del Premi Cervantes 2019 a Joan Margarit s’ajorna sense nova data

ACN Barcelona.-L’entrega del Premi Cervantes 2019, atorgat al poeta Joan Margarit, s’ha posposat ‘sine die’ a causa de la pandèmia del coronavirus. La cerimònia no se celebrarà el 23 d’abril, […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-L’entrega del Premi Cervantes 2019, atorgat al poeta Joan Margarit, s’ha posposat ‘sine die’ a causa de la pandèmia del coronavirus. La cerimònia no se celebrarà el 23 d’abril, com és habitual, i no hi ha una nova data confirmada, segons ha dit aquest dimecres el Ministeri de Cultura i Esport a l’ACN. El guardó es va anunciar el mes de novembre passat i és el més prestigiós de les lletres espanyoles, dotat amb 125.000 euros. Serà la primera vegada en la història del premi, iniciat el 1976, que no s’entregarà al mes d’abril, coincidint amb el dia de la mort de Miguel de Cervantes.

A més de la cerimònia de lliurament, durant la mateixa setmana es duen a terme a Madrid esdeveniments amb el guardonat com la trobada a la Biblioteca Nacional o la lectura ininterrompuda d”El Quixot’. També se celebra un dinar amb els reis d’Espanya i representants del món literari al Palau Reial.El jurat va concedir el guardó a Joan Margarit (Sanaüja, 1938) per la seva trajectòria poètica marcada per una obra de “profunda transcendència i llenguatge lúcid sempre innovador”, que ha enriquit tant la llengua espanyola com la catalana i representa, al seu entendre, la “pluralitat de la cultura peninsular en una dimensió universal de gran mestratge”. “Què produeix el premi?”, es va preguntar Margarit després de l’anunci del guardó al novembre. El poeta considera que servirà per tenir més lectors. Per a ell, el lector busca consol en la poesia i creu que aquest guardó permetrà que més gent pugui trobar consol en la seva obra, si finalment hi connecten. “Treballo per a consolar gent solitària, que som el 100% de la població”, explicava el poeta, que haurà d’esperar a rebre el reconeixement.