Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

L’augment dels preus empeny 71 milions de persones a la pobresa extrema, segons l’ONU

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La crisi per l’augment dels preus empeny 71 milions de persones a la pobresa extrema, segons un informe publicat aquest dijous pel Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (UNDP). En concret, 51 milions de persones més viuen amb 1,90 dòlars al dia mentre que 20 milions ho fan amb 3,20 dòlars a causa de la crisi actual, que està afectant amb força l’Àfrica subsahariana -el Sahel en particular-, els Balcans i a la conca del Mar Caspi. L’informe apunta que l’augment del cost de l’energia i els aliments, accelerat per la guerra a Ucraïna, està disparant les taxes de pobresa de forma dràstica i més ràpid que durant el xoc provocat per la covid-19.

Per abordar la crisi, l’organització recomana ajudes directes als col·lectius més vulnerables en lloc de subsidis generals a productes com l’energia o els aliments que “acaben beneficiant a la part més rica de la societat”. L’informe mostra que més de la meitat de les subvencions energètiques beneficien al 20% més ric de la població, mentre que les transferències monetàries es destinen al 40% més pobre.

Publicitat

A més, demana als països més rics que ampliïn la Iniciativa de Suspensió de Serveis de Deute (DSSI) que van crear durant la pandèmia de covid-19 per donar suport als països en vies de desenvolupament. L’ONU assenyala que s’hauria de considerar una moratòria de deute de dos anys pels països en desenvolupament que permetés augmentar la seva liquiditat.

“La crisi pel cost de la vida està abocant milions de persones a la pobresa i inclús a la inanició a una velocitat alarmant i l’amenaça que augmenti el malestar social creix dia a dia”, assegura l’administrador de l’UNDP Achim Steiner.

Els països que enfronten un impacte més dràstic per la crisi són Armènia i Uzbekistan, a l’Àsia Central; Burkina Faso, Ghana, Kenya, Ruanda i Sudan, a l’Àfrica Subsahariana; Haití a Llatinoamèrica, i Pakistan i Sri Lanka, al sud-est asiàtic.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió