Divendres, 15 de gener de 2021 - Edició 904
La República

L’Ateneu Barcelonès reforma i restaura l’Espai Rogent i el transforma en una biblioteca patrimonial

ACN Barcelona.-L’Ateneu Barcelonès ha reformat, adequat i restaurat l’Espai Rogent, que va ser dissenyat per l’arquitecte Elies Rogent al segle XIX, i l’ha transformat en una biblioteca patrimonial per guardar […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Barcelona.-L’Ateneu Barcelonès ha reformat, adequat i restaurat l’Espai Rogent, que va ser dissenyat per l’arquitecte Elies Rogent al segle XIX, i l’ha transformat en una biblioteca patrimonial per guardar amb els llibres de major valor de la institució. “És la primera pedra de l’ampliació i consolidació de la biblioteca de l’Ateneu”, ha afirmat en declaracions a l’ACN, Jordi Casassas, president de la institució. L’arquitecte Mateu Barba ha explicat que han aprofitat un espai que durant el segle XX tenia la funció de “magatzem i de serveis de restaurant” i l’han rehabilitat completament per poder-hi guardar uns 45.000 volums “en condicions especials de protecció”.

Casasses ha explicat que aquest dijous presenten l’obertura de l’Espai Rogent que va ser construïda per l’arquitecte català del XIX Elies Rogent i representa, ha afegit, “la possibilitat d’ampliar l’espai de la biblioteca que es col·lapsava definitivament”. D’aquesta forma, l’Ateneu ha recuperat una part del conjunt construït del Palau Savassona, a la planta baixa, en situació de lloguer extern des de fa dècades. Barba ha indicat, en declaracions a l’ACN, que han agafat aquesta nau situada sota el jardí i han tret les palmeres i un metre de terra i ha despullat l’espai per impermeabilitzar-lo completament. L’arquitecte ha apuntat que han reconstruït l’espai i han tret les parets i tot el que hi havia per crear una sala única per encabir tot el material en armaris compactes amb capacitat per uns 45.000 volums. La sala s’ha adequat als requeriments tècnics necessaris pel manteniment i preservació en condicions òptimes del fos documental de la biblioteca patrimonial de l’Ateneu. El projecte s’ha completat amb la impermeabilització exterior del conjunt de la nau, la protecció contra incendis amb extinció automàtica de gasos inerts, i la climatització amb control de temperatura i humitat. “És un espai fet al segle XIX per Elias Rogent i té molta qualitat perquè els sostres són de volta de maó sardinell, les parets són de pedra i al rehabilitar-lo surt amb tota la potència de la construcció original”, ha afegit. El pressupost total de l’obra és d’uns 800.000 euros i ha estat possible gràcies al finançament del Departament de Cultura i de la Fundació La Caixa. Covid-19Pel que fa la situació de l’Ateneu, Casassas admet que la situació de la covid-19 els ha tocat “molt a fons” com tota la societat. “Un espai que és un lloc d’encontre, de conversa, de difusió cultural, escola d’escriptura i debat necessita per definició la gent”.

Relacionats