Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

L’acusat del parricidi de Vilanova el 2019 diu que l’altra acusada el va aïllar i fer desconfiar de tot el seu entorn

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’acusat de matar el seu pare a punyalades i després cremar el pis on vivien a Vilanova i la Geltrú el juny del 2019 ha assegurat aquest dimecres que l’acusada d’induir-lo al crim el va aïllar de la seva família, li va fer creure que treballava per un grup parapolicial i que els seus amics i familiars li volien fer mal. En el primer dia de judici, Ismael M.S. ha relatat totes les suposades fabulacions que li explicava la seva amiga Alba V.V., xicota del seu millor amic, que el va convèncer de treballar per un suposat grup parapolicial dels Mossos que lluitava contra el tràfic de dones. Ell s’enfronta a 25 anys d’internament psiquiàtric i ella a 34 anys de presó.

El noi, que tenia 20 anys, va conèixer la noia el 2018 com a xicota del seu millor amic Arnau, tot i que en el grup d’amistats no va caure gaire bé per la seva “personalitat poc emotiva”. Ell sortia d’un període difícil acadèmicament i personalment i cada cop confiava més en la noia. Ella s’interessava per les seves finances familiars i li explicava que li costava mantenir feines estables i assumir responsabilitats laborals. “Tenia baixa autoestima”, ha dit. A preguntes de la fiscal, a més, ha dit que mai va sospitar que el seu amic agredís la seva xicota.

Publicitat

El noi es volia dedicar a la ciberseguretat i treballar en aquest àmbit en els Mossos d’Esquadra o l’Exèrcit espanyol. Això va provocar que l’estiu del 2018 la noia li digués a ell i al seu amic i xicot que treballava per un grup secret de la policia catalana que lluitava contra el terrorisme i les màfies de tràfic de persones. Va proposar-los formar part del grup juntament amb un tal Xavi i un tal ‘El Chino’, que mai va arribar a veure. Ell hi va accedir, però el seu amic Arnau no es va implicar gaire.

Inicialment la noia els encomanava tasques com fer vigilàncies al carrer de persones i vehicles, vigilàncies que podien durar fins a 16 hores seguides i de les quals després havia de fer un informe per a la noia. Va arribar a signar un contracte, sense remuneració, on li donaven permís per accedir a certes armes però també li exigien que no en parlés amb ningú i que no podia rebutjar cap missió perquè “hi havia vides en perill”.

El jove ha admès que parlava amb Xavi i ‘El Chino’ per xarxes socials, però sovint ells ho feien des del perfil de la seva amiga Alba o de la Júlia, una altra noia a qui no va arribar a veure mai en persona. Tampoc hi va poder parlar mai per telèfon de viva veu. Segons Alba, era perillós que es trobessin perquè estaven tots “vigilats per les màfies”.

Poc després de començar a treballar per aquest grup, cap al Nadal del 2018, la noia li va demanar diners per inscriure’l a cursos de ciberseguretat. Ell va començar a demanar diners al seus pares, en metàl·lic i amb transferències, i fins i tot algun cop va arribar a agafar-los diners directament sense el seu permís. Li van arribar a donar prop de 10.000 euros, però els cursos no es van fer mai. A més, ha reconegut que no sap qui eren els titulars dels comptes bancaris on feia transferències. De fet, el seu pare va estar a punt de denunciar-lo a la policia per aquestes sostraccions.

En un altre moment, la seva amiga li va dir que la germana del noi, que també es diu Alba, estava en perill perquè es relacionava amb un narcotraficant. Per fer-li veure que havia d’abandonar aquella amistat, l’amiga va instigar a fingir un segrest de la seva germana.

Tot això el va fer allunyar dels seus amics i abandonar els estudis. “Només confiava en el meu pare, la meva germana i l’Alba”, ha dit. No obstant, poc després la seva amiga li va fer veure que el seu pare el volia enverinar. També va bloquejar els seus amics a les xarxes socials i li va donar les contrasenyes dels seus comptes a la noia, cosa que encara el va aïllar més. Segons ell, la seva família patia “inseguretats” constants.

El seu amic íntim Arnau, parella de l’Alba, no va es va implicar en el suposat grup parapolicial i la noia va tallar la relació sentimental amb ell i va començar a sortir amb un altre noi. Això va coincidir amb el fet que l’Alba i l’Ismael van anar a viure junts en una casa de Calafell, juntament amb el xicot de l’Alba. “No podia estar a casa els meus pares perquè em volien enverinar, i l’Alba em va dir que l’Arnau s’havia aliat amb els mafiosos”, ha assegurat.

<strong>Trastorn mental</strong>

En la primera jornada del judici, les parts han exposat als membres del tribunal popular la seva versió dels fets. La defensa del noi i alhora acusació particular contra la noia, al·lega que el jove tenia un trastorn mental que li va fer creure el que li explicava l’altra acusada. Per la seva banda, la defensa de la noia diu que ella també tenia un trastorn límit de la personalitat i que no va induir l’altre acusat a cometre cap crim.

Ella s’exposa a 34 anys de presó per inducció a assassinat i incendi i per un delicte d’estafa, mentre el fiscal demana l’absolució del noi per una suposada malaltia mental. La fiscalia i la família d’ell sostenen que la noia va aprofitar-se’n fent-li creure que pertanyien a un grup parapolicial per al qual necessitaven 7.500 euros, que va estafar als seus pares. Quan no van poder aconseguir més diners, ella va instigar-lo a matar el pare. La defensa de la noia nega l’estafa i el pla criminal, i diu que desconeixia la malaltia mental del jove.

El ministeri públic sosté que es va aprofitar del seu caràcter “introvertit i de baixa autoestima”, fent que se separés del seu grup d’amics habituals. Un cop guanyada la seva confiança, li va fer creure que tenia una amiga, de nom Júlia, interessada en tenir una relació sentimental telemàtica amb ell. Mentrestant, va “manipular” els dos nois assegurant-los que formava part d’un grup secret que col·laborava amb els Mossos d’Esquadra i els va oferir formar-ne part. Tots dos van entrar al suposat grup investigador, on Júlia n’era la “líder”.

La fiscalia relata que la relació l’I.M.S. amb la novia telemàtica es va enfortir tant que ella li va proposar quedar-se embarassada amb inseminació artificial, i ell ho va acceptar. El ministeri públic assegura que aquesta amistat virtual va aïllar el noi dels seus familiars i amics, fet que li va provocar una “fragilitat emocional” que l’allunyava de la realitat.

La primavera del 2019, A.V.V. va demanar diners a I.M.S. per finançar el grup parapolicial, deixant de banda l’altre amic, que havia mostrat dubtes sobre l’existència del grup i “no tenia solvència econòmica que pogués satisfer el seu ànim defraudador”. La noia va instar I.M.S. a fer creure als seus pares que necessitava diners per pagar uns cursos d’informàtica. Segons la fiscalia i l’acusació exercida per la família del noi, els va estafar 7.500 euros en sis transferències.

Els pares d’I.M.S. van negar-se a donar-li més diners, moment en què la noia va fer un “salt qualitatiu” en el seu pla, mentre ell va entrar en una esquizofrènia paranoide “alimentada” per ella. El ministeri públic apunta que va dir-li a I.M.S. que el seu pare tenia connexions amb la màfia i que, si no el matava, posava en perill la vida de la seva mare i germana, i del fill que havia tingut amb la novia virtual.

La fiscalia assenyala que el 8 de juny del 2019 van coincidir diverses circumstàncies que ella esperava per culminar el pla. Aquell matí, I.M.S. va arribar a casa -un pis situat en una de les principals vies de Vilanova- i va comprovar que el seu pare estava sol, dormint, mentre la mare i la germana havien sortit. El noi va trucar a A.V.V., que “el va interpel·lar directa i expressament per a què dugués a terme l’acció”, assevera el fiscal, que diu que la noia li havia especificat com cometre el crim i li havia demanat que després li transferís 20.000 euros.

El ministeri públic afegeix que ella li va detallar que, després de matar-lo, calés foc al pis, formategés el telèfon mòbil i el llencés al mar. Després de la trucada, el jove va atacar el seu pare clavant-li una arma al coll i al tòrax, ferides que li van provocar la mort per la gran pèrdua de sang. No va trobar els codis del banc per fer la transferència i va escampar productes de neteja inflamables on hi havia el cos per calar-hi foc. Amb l’incendi actiu, se’n va anar a llençar el telèfon al mar.

La fiscalia sosté que l’acusat patia un brot d’esquizofrenia paranoide crònica que va derivar a un trastorn delirant. Fiscal i la família d’ell apunten que l’acusada va actuar “en tot moment” sent coneixedora de la progressiva pèrdua de realitat d’I.M.S. i fent “tot el possible” per intensificar el seu estat delirant per ser ella qui en controlés el comportament.

I.M.S. va ser detingut el mateix dia de l’incendi. Quan va declarar al jutjat, els metges forenses van constatar que tenia deliris que li impedien declarar i va ser derivat a un centre psiquiàtric. Quatre setmanes més tard, va recuperar les facultats mentals i el jutge en va decretar presó provisional després de prendre-li declaració. Cinc mesos després de l’incendi, va reconèixer la seva responsabilitat en els fets i va explicar detalladament la seva participació i la de A.V.V., que va ser detinguda i empresonada. Els dos són ara en llibertat provisional.

El fiscal conclou que els fets són constitutius dels delictes d’estafa continuada, d’incendi i d’assassinat amb traïdoria amb la finalitat de cometre una estafa. Considera que la noia és autora del delicte d’estafa, i autora per inducció dels altres dos il·lícits, mentre I.M.S. és responsable dels delictes d’incendi i assassinat. Amb tot, apunta que el noi n’ha de quedar eximit per alteració psíquica. Un argumentari que també sosté la seva advocada.

D’aquesta manera, la fiscalia i l’acusació particular exercida per la família del noi i del seu pare demanen que a A.V.V. se la condemni a 34 anys i 3 mesos de presó, i a pagar una multa de 2.640 euros, més 10 anys de llibertat vigilada. En el cas d’I.M.S., el fiscal en demana l’internament a un centre psiquiàtric durant un màxim de quatre anys per prevenir la “perillositat criminal”. També en demana la llibertat vigilada durant 10 anys més.

En paral·lel, sol·licita que els dos investigats paguin les indemnitzacions a la família de la víctima, si bé a ella la responsabilitza del 90% de l’import i a ell, del 10% restant -que la família ha renunciat reclamar-. Per indemnització de la mort, els insta a pagar 450.000 euros a la mare i la germana del noi. Pel que fa a l’incendi, demana 72.600 euros pels desperfectes provocats. Finalment, en relació a l’estafa, la fiscalia reclama a la noia els 7.495 euros transferits pel jove.

<strong>La noia s’exculpa en l’exparella</strong>

Al seu torn, l’acusada demana ser absolta: nega haver tramat cap pla per estafar la família del noi ni per matar el seu pare. Segons el seu escrit de defensa, va establir amistat amb I.M.S. a través d’A.S.G., amb qui havia començat una relació sentimental. L’advocat assegura que, des de l’inici, el seu xicot la maltractava “de manera habitual”, amb agressions físiques i amenaces que no va denunciar per por a patir represàlies.

El lletrat relata que I.M.S. tenia conflictes familiars, de manera que A.V.V. i ell van tenir una amistat estreta derivada de les complicades circumstàncies personals de cadascun d’ells. En aquesta relació d’amics, insisteix la defensa, ella “mai” va poder saber que tenia un trastorn mental crònic. “No podia tenir la més mínima sospita que acabaria matant el seu pare”, es defensa.

Pel que fa a la inventiva del grup parapolicial i de la xicota telemàtica, A.V.V. assegura que tot van ser creacions tramades per A.S.G. i que ella es va veure obligada a ser-ne partícip. Segons l’advocat, la noia va estar a punt d’explicar-li la veritat a I.M.S. amb un missatge de mòbil, però A.S.G. se’n va adonar, li va arrencar el telèfon de les mans i la va apallissar.

En relació als diners estafats, la defensa d’A.V.V. apunta que la noia es va separar d’A.S.G. i va anar a viure amb I.M.S. a un pis a Calafell, on també s’hi va instal·lar l’actual parella sentimental d’ella. El lletrat assegura que els quasi 7.500 euros transferits per a suposats cursos d’informàtica es van destinar a pagar el lloguer i l’adequació del pis. Garanteix que ell podia disposar dels diners quan volgués i que ella s’havia compromès a retornar-los-els més endavant. També assegura que part dels diners es van gastar en àpats a restaurants i estades a hotels on I.M.S. hi era.

Pel que fa a l’incendi mortal, el lletrat ressalta que ella “no el va manipular psicològicament” ni sabia que estava disposat a matar el seu pare. Relata que la noia va tenir constància del crim un cop ja l’havia comès perquè ell li va trucar, però no va avisar a la policia “perquè no donava credibilitat a allò que li estava explicant”.

La defensa d’A.V.V. destaca que la jove no té estudis universitaris i que té un caràcter “apàtic, poc expressiu, insegur i submís”. “Té nul·la capacitat i iniciativa per emprendre projectes”, insisteix, mentre adverteix que I.M.S. no va anomenar la participació d’ella durant les seves declaracions inicials ni tampoc va fer esment de la novia fictícia. El lletrat precisa que va incriminar A.V.V. a partir del gener del 2020, quasi un any després dels fets.

Finalment, l’advocat apunta que el març del 2021 ella va rebre un anònim per sota de la porta de casa on se l’amenaçava amb represàlies si no es declarava culpable durant el judici.

<strong>Tres setmanes de judici</strong>

El judici ha començat aquest dimecres i s’allargarà fins a mitjans d’octubre. Després de constituir el jurat popular aquest dimarts, aquest dimecres han declarat els acusats. Pel que fa les declaracions de testimonis, els dies 29 i 30 es preveuen una desena de compareixences inicials de l’amic que tenien en comú els dos acusats, així com familiars, altres amics i veïns del pis incendiat. També hi ha citats onze Mossos d’Esquadra que han intervingut en el cas.

A partir del dimecres 5 d’octubre hi ha previstes nombroses proves pericials, entre les quals hi ha proves informàtiques i també anàlisis psiquiàtrics dels acusats. El judici està previst que culmini el dia 14 amb les conclusions de les parts, mentre el dia 18 hi ha prevista la darrera sessió, amb l’entrega de l’objecte al jurat, que començarà aleshores a deliberar.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió