Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

La UE vol refer ponts amb Trump: “El vincle transatlàntic és més important que la relació amb la Xina”

ACN Brussel·les.-La Unió Europea s’ha proposat refer ponts amb els Estats Units. “El vincle transatlàntic és més important que la relació amb la Xina”, asseguren fonts diplomàtiques europees. Des de […]

Avatar
Agències 12/06/2020

ACN Brussel·les.-La Unió Europea s’ha proposat refer ponts amb els Estats Units. “El vincle transatlàntic és més important que la relació amb la Xina”, asseguren fonts diplomàtiques europees. Des de Brussel·les admeten les diferències del club europeu amb l’administració de Donald Trump i aposten per incrementar el diàleg amb els nord-americans. “Hem de parlar”, defensen. Els ministres d’exteriors es reuniran dilluns amb el secretari d’estat dels EUA, Mike Pompeo, per parlar sobre la seva cooperació en l’arena internacional i, sobretot, la seva relació amb la Xina. Les dispars estratègies a banda i banda de l’Atlàntic cap al gegant asiàtic preocupen al club europeu que continuen considerant els EUA com el seu soci predilecte.

A Brussel·les reconeixen que els EUA tenen una actitud més combativa amb Beijing, però que tots dos són conscients del que suposa l’ascens de la Xina en l’escena internacional. “Hem de treballar en això”, asseguren fonts diplomàtiques europees.Aquestes alerten que algunes disputes entre els EUA i la UE podrien estar beneficiant a la Xina. Per exemple, mencionen que mentre Washington i Brussel·les s’estan enfrontant per les ajudes estatals a l’aviació, els xinesos estan venent avions fortament subvencionats pel règim arreu del món. “Potser ens estem enfrontant entre nosaltres quan el problema és un altre”, apunten les mateixes fonts.Altres temes en l’agendaA part de tractar l’auge de la Xina i les seves diferències, els ministres d’exteriors també parlaran amb Pompeo sobre la possible annexió d’Israel de territoris palestins, dels conflictes congelats a l’est d’Europa i de la guerra civil a Líbia.