Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

La temporada del Palau de la Música es completa amb els compositors convidats Raquel García-Tomás i Steve Reich

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Palau de la Música ha presentat aquest dimarts els noms propis que completen la temporada. La barcelonina Raquel García-Tomás i el novaiorquès Steve Reich seran els compositors convidats i el Trio Fortuny i Frames Percussion, les formacions residents. La nova temporada inclou 156 concerts amb grans noms del panorama internacional i joves promeses de casa nostra. El cicle girarà al voltant de l’heroi i la seva relació amb la música. Entre els grans noms que passaran pel Palau de la Música hi haurà Daniele Gatti, Marin Alsop, Yulianna Avdeeva, Emóke Baráth, Daniel Harding o Thomas Hengelbrock. El curs commemorarà el Mil·lenari de Montserrat, el 150è aniversari del naixement de Juli Garreta o el 75è de la mort de Joan Lamote de Grignon.

El lema de la temporada 2024-2025 serà ‘Música més humana’ i pren forma amb l’obra gràfica del fotògraf convidat Bill Armstrong. L’efecte borrós que desdibuixa les línies i dona rellevància a les ombres i a la superposició de colors accentua el caràcter arquetípic de l’ésser humà, que en la seva essència porta la llavor de l’heroi, però també de l’antiheroi.

Publicitat

El llistat de convidats es completa amb Adela Beltran Sancho, artista i dissenyadora gràfica d’Alcanar és l’altra artista plàstica convidada de la temporada, Jordi Lara com a escriptor convidat i Lluís Calvo Guardiola amb la seva poesia revolucionària i inconformista.

En roda de premsa han explicat que l’artista convidada de la temporada Raquel García-Tomás estrenarà tres obres d’encàrrec: ‘Ceci n’est pas une valse’, encàrrec conjunt del Palau, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Real Filharmonía de Galicia i la Fundació Catalunya – La Pedrera amb l’OSV dirigida per Isabel Rubio; una altra obra encàrrec de la Camerata Penedès que interpretarà la formació amb la concertino i directora Lorenza Borrani i una tercera obra que s’estrenarà amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, el violoncel·lista Nicolas Alstaedt dirigits per Júlia Sesé.

García-Tomás estarà present en tres concerts més: un monòleg operístics amb Dolors Aldea i José Antonio Domené,  un concert de diàleg amb obres de Bach amb Cosmos Quartet, O Vos Omnes i Noelia Rodiles i un concert, amb obra també de Steve Reich, amb Frames Percussion Lluïsa Espigolé al piano i la saxofonista Helena Otero Correa.

L’altre compositor convidat Steve Reich, que no podrà assistir al Palau per la seva avançada edat, és un dels creadors del corrent musical del Minimalisme. El Palau presenta un seguit de concerts amb l’obra essencial de Reich per tal que el públic pugui descobrir un vast i divers catàleg que aplega, en sí mateix, una part essencial de la història de la música contemporània. El primer concert serà amb la GIO Symphonia sota la direcció de Francesc Prat, el segon amb Frames Percussion i Synergy Vocals i el tercer, on hi haurà també obres de Raquel García-Tomás, amb Frames Percussion Lluïsa Espigolé al piano i la saxofonista Helena Otero Correa.

<strong>Els homenatges de la temporada</strong>

El Palau homenatjarà el 125è aniversari del naixement de Ricard Lamote de Grignon, el 200è aniversari del naixement de Anton Bruckner i el 50è aniversari de Dmitri Xostakóvitx.

En el marc del Mil·lenari de Montserrat, s’oferiran fins a sis concerts començant per l’oratori del mil·lenari ‘Pacis Visio’, escrit per diversos compositors contemporanis sortits de l’Escolania de Montserrat. Una Escolania que serà també al Palau en dues ocasions, en la primera per a interpretar el ‘Llibre vermell de Montserrat’ i en la segona ocasió, amb repertori de Bach i Händel. El Palau programarà obres de compositors de l’escola montserratina, junt amb altres col·laboracions que s’estendran al llarg de l’any i escaig que durarà la celebració i a la qual el Palau se suma amb entusiasme.

Juli Garreta serà un dels noms propis en la categoria d’homenatges. Considerat per molts com el ‘Richard Strauss català’, la vida de Juli Garreta és lluny de la que hom podria imaginar en un compositor de la seva categoria. Aquesta temporada el Palau l’hi dedicarà diversos concerts començant per ‘Mediterrani’, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Xavier Puig i entre els quals destaca també el programa ‘Més Garreta!’, amb la GIO Symphonia dirigida per Francesc Prat i narració de l’escriptor convidat, Jordi Lara, un concert amb un nom que fa referència a les paraules pronunciades per Igor Stravinsky quan va sentir la seva música en una audició a Barcelona. Garreta serà present també als concerts de l’Orquestra Camerata XXI, Cobla de Cambra de Catalunya, Roger Padullés i Francisco Poyato i Romain Garioud amb Daniel Blanch.

Pel que fa a Joan Lamote de Grignon, de qui es recorda el 75è aniversari de la mort, i Ricard Lamote de Grignon, de qui celebren el 125è aniversari del naixement. El Palau oferirà ‘La Nit de Nadal’ (que va estrenar amb gran èxit a la Filharmònica de Berlín) i la selecció de ‘Set cançons sobre poemes’ d’Apel·les Mestres de Joan Lamote de Grignon i una integral de les Sardanes compostes per pare i fill, en un concert amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona dirigida per Marcel Sabaté.

El Palau recordarà el 200è aniversari del naixement d’Anton Bruckner, compositor encara poc conegut a casa nostra, i ho farà programant dues de les seves nou simfonies més emblemàtiques en dos grans concerts: la Simfonia núm. 3, “Wagner”, amb Anima Aeterna Brugge dirigida per Pablo Heras-Casado; i la Simfonia núm.9, que va restar inacabada, amb musicAeterna sota la direcció de Teodor Currentzis, a més del concert amb l’orgue Walcker en què Hans-Jörg Albrecht interpretarà la seva transcripció de la Simfonia núm. 6.

<strong>Les residències de la temporada</strong>

La residència del Trio Fortuny s’endinsarà en l’univers musical de Dmitri Xostakóvitx, Bach, Mozart, Josep Maria Guix, Beethoven i Schumann. Qui entrarà en el terreny de joc serà Frames Percussion, un dels grups més prominents del panorama musical actual. El conjunt arrencarà la nova residència que s’estendrà dues temporades.  El conjunt està format per una nova generació de percussionistes del país, els quals van crear l’ensemble amb l’objectiu de presentar el talent i demostrar el compromís amb la música actual a través d’incentivar la nova creació i amb una mirada posada en la innovació i la interdisciplinarietat. Aquesta temporada interpretaran obres de Steve Reich i de Raquel García-Tomás.

<strong>Homenatge a Mike Oldfield</strong>

En el capítol de les propostes per apropar la música clàssica als nous públics, hi haurà diversitat de projectes singulars. Un dels exemples serà ‘Bach & forward ; El gabinet del Dr. Caligari i Hergest Ridge’, un concert en homenatge al segon àlbum de Mike Oldfield. Emmarcat en el cicle Palau Fronteres, també hi haurà el concert de videojocs i l’estrena estatal del Dream Requiem de Rufus Wainwright, un coencàrrec de l’Orchestre Philharmonique Radio France, Filharmònica d’Hèlsinki, Royal Opera House de Londres, Los Angeles Master Chorale, Dublin Symphony Orchestra, Palau de la Música Catalana i L’Auditori que interpretarà l’Orfeó Català amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona (OBC) sota la direcció de Ludovic Morlot.

<strong>4,1 milions de pressupost artístic</strong>

La venda dels nous abonaments ja està disponible, mentre que les entrades individuals es posaran a la venda a partir del 22 de maig. Els preus de les entrades “mantenen la mateixa línia” que els anys anteriors. El total de concerts de la temporada superarà els 300, afegint-hi les sessions per escolars, familiars i d’externs. El pressupost artístic s’incrementa notablement i arriba als 4,1 milions d’euros.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió