Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

La Taula del Sénia forma futurs tècnics per recuperar les construccions de pedra en sec

|

- Publicitat -

ACN Freginals – La Mancomunitat de la Taula del Sénia promou la formació de nous tècnics que sàpiguen aixecar i recuperar construccions de pedra en sec. A l’hora de recuperar i fer valer aquest patrimoni agrícola, “comú” dels 27 pobles de la mancomunitat, es va detectar que els coneixements sobre aquesta tècnica constructiva de pedra seca s’estaven perdent. Del gener al juny, set persones es formen en un taller d’aprenentatge, amb un docent format a França, on la pedra en sec té estudis reglats. L’objectiu és que els aprenents, en acabar el curs, s’estableixin per compte propi per continuar treballant al territori, on s’han inventariat més de cinc mil construccions de pedra seca. El taller s’ha finançat amb un ajut de 126.000 euros del govern espanyol.

El secretari general per al Repte Demogràfic, Francisco Boya, ha visitat aquest dijous el grup del treball que es forma per aprendre la tècnica constructiva de la pedra en sec als pobles de la mancomunitat del Sénia, 27 municipis de Catalunya, Aragó i el País Valencià. Boya ha visitat Freginals (Montsià), Rossell (Baix Maestrat) – on el grup d’aprenentatge fa ara pràctiques -, i Penyaroja de Tastavins (Matarranya).

Publicitat

Boya ha remarcat que la pedra seca representa “les arrels, i l’estima al territori” dels avantpassats, que tenien “cura del territori” per garantir “la dignitat” de les persones que hi treballaven i hi vivien. Per al secretari general, el patrimoni agrícola de pedra seca “s’ha de recuperar” perquè el territori “no és una cosa abstracta”, “és la gent, la cultura, les tradicions i la personalitat, i s’ha de conrear i cuidar”. “De la mateixa manera que volem refer els murs de pedra seca, hem de ser curosos en cuidar la cultura del territori”, ha reivindicat des de Freginals.

El secretari general s’ha compromès a ampliar “el marc de col·laboració” amb la Taula del Sénia, a partir de les diverses línies d’ajuts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. “Des de Fundació Biodiversitat impulsem una sèrie d’ajuts que podrien incloure, fins i tot alguna cosa més ambiciosa en aquest sentit. Estudiarem quina és la millor de les línies pe continuar treballant en aquest àmbit i ajudar el territori a conservar patrimoni, que a més és patrimoni de la humanitat i hem de contribuir perquè es mantingui”, ha avançat.

El secretari per al Repte Demogràfic ha reconegut que calen encara solucions al repte d’afrontar “la despoblació, l’envelliment i la migració dels joves” i trobar eines per “dinamitzar els territoris” i la Taula del Sénia n’és un exemple. El president de la Mancomunitat, Alexis Albiol, ha detallat que els 27 pobles del Sénia representen 115.000 habitants repartits en una superfície de 2.000 quilòmetres quadrats. 11 municipis tenen una densitat demogràfica de menys de 12 habitants per quilòmetre quadrat. De fet, 21 dels pobles aglutinen el 17% de la població de les Terres del Sénia i a la majora s’ha perdut població els últims quinze anys.

El patrimoni de la pedra seca és “testimoni d’una activitat humana ancestral” que “ha modelat” els paisatges d’aquest territori i Albiol ha apuntat que l’abandonament de l’activitat agrícola i la modernització del sector ha suposat la pèrdua d’uns coneixements que cal recuperar, ja que aquestes construccions tenen un valor “estètic i també ambiental”.

Formació i nova activitat eocnòmica

La Mancomunitat ha promogut el taller de formació i també farà un acompanyament i assessorament als operaris que es formen al curs perquè generin una empresa o cooperativa per continuar recuperant les construccions de pedra en sec. No ha sigut fàcil trobar un docent, però el curs l’imparteix un “apassionat” de la pedra seca que s’ha format a França, on hi ha estudis reglats sobre aquesta tècnica constructiva.

Els alumnes, cinc homes i dues dones, tenen motivacions personals per convertir aquest aprenentatge en una futura activitat econòmica. “És gent que ja ha treballat en treballs forestals o al camp, que ja tenien alguns coneixements, i que realment sap què vol”, ha detallat Tere Adell, gerent de la Taula del Sénia.

“És el primer pas per tornar a fer valer la pedra en sec als nostres paisatges i intentarem tenir més suport del Ministeri, però ja hem sembrat i recollit els primers fruits del projecte”, ha assegurat Adell. De fet, ja s’han promogut altres tallers i activitats arran del curs de formació i s’ha despertat l’interès per recuperar aquest patrimoni a molts pobles i ajuntaments del Sénia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió