Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

La síndica demana a l’Ajuntament de Barcelona una moratòria en la baixa de les persones empadronades a entitats

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La síndica de greuges, Esther Gimenez-Salinas, ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona una moratòria en la baixa de les persones empadronades a les entitats. La petició arriba després que el consistori hagi fet arribar al teixit associatiu una comunicació en què informa que a principis de juny s’iniciaran els expedients de baixa padronal dels individus que es troben en aquesta situació. Així, es posa punt i final a l’acord que fins ara possibilitava l’opció d’un empadronament col·lectiu -sense pernoctació- amb el propòsit d’agilitzar aquest accés a les persones en situació de vulnerabilitat. La síndica ha avisat que el canvi de criteri i l’obligació de començar de nou amb els tràmits pot deixar els afectats “desprotegits”.

Segons la síndica, la comunicació municipal recomana als interessats “tramitar l’empadronament en el municipi i l’adreça de residència habitual al més aviat possible”.

Publicitat

Ha indicat que ha obert una actuació d’ofici per estudiar el cas i ha demanat conèixer el nombre d’afectats. Ha recordat que el padró “no és només una prova de la residència de les persones”, sinó també una eina per poder accedir a serveis bàsics, com la salut o l’educació, i un requisit per a molts dels tràmits relacionats amb la Llei d’estrangeria.

Així, ha alertat que la pèrdua d’empadronament, encara que sigui transitòria com sembla que es preveu en aquest cas, “pot vulnerar drets bàsics de persones que ja tenen perfils d’especial fragilitat”.

Tot i que no ha qüestionat la necessitat d’actualitzar el padró, sí que ha alertat de l’afectació de drets fonamentals que aquest procés pot comportar. Per això, ha proposat una moratòria en la baixa de les persones empadronades a les entitats, anunciada per al començament de juny, fins que es pugui garantir que cap d’elles no quedarà desprotegida.

També ha suggerit que en el marc d’aquesta moratòria, i d’acord amb la normativa vigent, l’Ajuntament estudiï la possibilitat que les sol·licituds que es presentin com a conseqüència d’un canvi de domicili dins del municipi es gestionin com una modificació del padró i no com una baixa seguida d’una alta.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió