Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024
Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024

La robòtica s’obre pas com a principal aportació catalana al Mobile World Congress: “És el futur”

|

- Publicitat -

ACN L’Hospitalet de Llobregat – La robòtica s’ha obert pas com a principal aportació d’empreses catalanes a l’edició d’enguany del Mobile World Congress (MWC). Mentre que en anys anteriors els nous dispositius, el 5G o la realitat virtual acaparaven totes les mirades, aquest cop els robots han estat els protagonistes dels estands de les companyies nascudes a Catalunya que s’han exposat al congrés. “La robòtica és el futur”, assegura Irene Gómez, cofundadora de Keybotic, una empresa que es dedica a fer robots autònoms, en declaracions a l’ACN. Entre les novetats més destacades que es poden veure al MWC hi ha robots que fan inspeccions industrials, acompanyen a la gent gran en el dia a dia o que cuinen.

De fet, l’estand de la Generalitat, que acull un centenar d’empreses al pavelló 4, ofereix cada mitja hora durant gairebé tot el dia demostracions de com els robots poden millorar la vida domèstica i són molts els congressistes que s’hi aturen a donar un cop d’ull i ho graven amb un telèfon mòbil. “Crea molta atenció”, admet la cofundadora de Keybotic. A banda de les companyies catalanes que exposen novetats de robòtica, destaca també l’elevat nombre d’empreses especialitzades en programari software.

Publicitat

<strong>Gos robot que fa inspeccions industrials</strong>

La start-up Keybotic va néixer el 2020 a Barcelona de la mà d’Irene Gómez i Hilario Torné. La companyia va guanyar un dels premis de robòtica més importants del món, que atorga l’agència americana Darpa, i enguany és el primer cop que participa en el MWC. “És una oportunitat poder ensenyar un robot com el nostre”, valora Gómez. Al congrés, Keybotic exposa el seu gos robot autònom que fa inspeccions industrials. “El que fa és detectar fugues de gas o de vapor, entre altres, i envia una alerta a un centre de control quan és necessari”, explica la cofundadora de la start-up, que detalla que l’aparell opera amb una tecnologia avançada basada en la fusió i interpretació de dades a través dels seus sensors i càmeres integrades.

Gómez remarca que el gos robot és capaç d’actuar en entorns perillosos i complexos sense necessitat d’interaccionar amb persones. Així doncs, una de les particularitats és que treballa de manera autònoma, a diferència de la majoria dels que hi ha al mercat, que són teledirigits. Actualment l’empresa està fent proves del robot amb diversos clients i espera poder començar a comercialitzar l’aparell a l’estiu.

<strong>Robots que acompanyen a la gent gran</strong>

Una altra de les novetats que es pot veure al MWC és el robot NHoA (per les sigles en angles ‘Never Home Alone’), del centre tecnològic Eurecat. “Utilitzem la robòtica i els robots assistencials per acompanyar les persones grans que viuen soles a casa”, explica el director de tecnologies de la salut d’Eurecat, Felip Miralles. En aquesta línia, apunta que l’aparell, a banda de fer companyia als ancians –és capaç d’interaccionar amb ells-, també promou hàbits saludables i ajuda a tasques de rehabilitació física i cognitiva, proposant jocs de memòria o exercicis físics, per exemple.

El robot està fet en a través d’un consorci que reuneix des d’empreses de robòtica com la catalana PAL Robotics, especialitzada en robots humanoides; la Fundació Sant Joan de Déu o la Universitat Oberta de Catalunya, entre altres.

<strong>Robot de cuina pròximament disponible en català</strong>

Per la seva banda, l’empresa lleidatana d’electrodomèstics Taurus ha optat per mostrar el robot de cuina Mycook Next. L’aparell destaca perquè incorpora una pantalla tàctil de deu polzades i wifi, de manera que permet la interacció amb una comunitat d’usuaris, que poden pujar receptes i interaccionar entre ells, i també es pot controlar a través de l’assistent de veu Alexa. A més, l’objectiu de Taurus és que aviat l’aparell també ofereixi versió en català.

La responsable del robot Mycook Next a Europa, Valvanera Martínez, explica que el robot està dissenyat i fabricat a Terrassa (Vallès Occidental), a l’antiga fàbrica de Nifco, que Taurus va adquirir fa un any. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió