Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

La reindustrialització de Nissan “no està sent fàcil” però el Ministeri està “convençut” que trobaran un substitut

ACN Barcelona.-El secretari d’Indústria i Pime del govern espanyol, Raül Blanco, ha admès que trobar un substitut per Nissan “no està sent fàcil” però s’ha mostrat “convençut” que “aquesta zona […]

Avatar
Agències 19/07/2021

ACN Barcelona.-El secretari d’Indústria i Pime del govern espanyol, Raül Blanco, ha admès que trobar un substitut per Nissan “no està sent fàcil” però s’ha mostrat “convençut” que “aquesta zona tan emblemàtica” es reindustrialitzarà, en un debat organitzat dilluns pel Col·legi d’Economistes de Catalunya. Els inversors que s’instal·lin a la Zona Franca, Montcada i Reixac o a Sant Andreu de la Barca “tindran el màxim suport” de les administracions i podran optar a les convocatòries dels fons europeus, ha dit. D’altra banda, ha promès que l’adjudicació dels recursos serà “rigorosa” i ha negat que hi hagi “dirigisme centralitzat” per part del govern espanyol que exclogui les comunitats autònomes, si no que el pla obliga a seguir les directrius europees.

Blanco ha insistit que l’executiu de Pedro Sánchez té molt marcats els punts que s’han d’aconseguir amb els fons per part de la Comissió Europea després de mesos de negociació. A partir d’ara, s’haurà de sotmetre a exàmens semestrals.”Si donéssim llibertat a les comunitats autònomes per adaptar les polítiques a la realitat territorial (…), no estaríem complint amb el que s’ha elaborat i en el que ens exigirà la Comissió Europea”, ha dit, tot afegint que aquests condicionants del pla són “una mica jacobins” però responen a “directrius europees” i no del govern estatal. “Poca cosa hi podem fer”, ha dit.El debat ha comptat amb la participació del coordinador del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU Miquel Puig, que, precisament ha dit que el pla de recuperació i transformació cau en el “dirigisme centralitzat” que el fa “incompatible amb les prioritats catalanes”, recollides en l’informe Next Generation Catalonia i que assenyalava 27 projectes tractors.A més, ha alertat que els terminis que ha donat la Unió Europea per executar els fons europeus són “molt justos per a fer una política realment transformadora”. Segons Puig, l’executiu espanyol “ha dissenyat una estratègia de governança que procura fer-ho bé, però emfatitza el fet de fer-ho ràpid”. L’economista i polític ha alertat que hi haurà “problemes” perquè “és molt difícil la coordinació entre els diferents organismes, agències i ministeris” que participen en els fons europeus.