Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

La poeta nord-americana Sharon Olds guanya el primer Premi Internacional Joan Margarit de poesia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La poeta nord-americana Sharon Olds ha guanyat el primer Premi Internacional Joan Margarit de poesia. Així ho ha decidit el jurat, format per Javier Santiso (fundador de la Cama Sol), Luis García Montero (director de l’Institut Cervantes), Nuccio Ordino (professor de la Universitat de Calàbria), Ana Santos (directora de la Biblioteca Nacional) i Mònica Margarit (filla del poeta). El guardó, de periodicitat anual, neix amb l’objectiu de premiar l’obra de poetes estrangers amb una trajectòria consolidada i reconeguda internacionalment, responent a l’interès que Joan Margarit sempre va tenir per donar a conèixer tant en català com en castellà els seus poetes preferits, com Tomàs Hardy, Rainer Maria Rilke o Elizabeth Bishop.

El jurat ha decidit per unanimitat atorgar el premi a la poeta d’Estats Units “per ser un referent dins la poesia nord-americana”, a més de per “la seva escriptura no conformista i genuïna”. Al seu veredicte, el jurat destaca “el compromís d’Olds amb la veritat i la presència sense pietat de la vida a la seva poesia, cosa que pren una especial rellevància en temps de la cultura de la cancel·lació i en una època en la que molts pensen que una màquina pot escriure els mateixos poemes que produeix l’emoció de l’ésser humà”.

Publicitat

Sharon Olds va néixer a San Francisco el 1942 i va créixer a Berkeley, Califòrnia. Va estudiar a la Universitat de Stanford i es va doctorar a Columbia el 1972. Tenia trenta set anys quan va publicar el seu primer llibre de poemes, ‘Stan says’ (1980). El 2022, Olds va guanyar el premi de poesia Ruth Lilly. És autora de dotze llibres de poesia, el més recent ‘Balladz’ (2022). El seu poemari ‘Arias’ (2019) va ser preseleccionat pel premi Griffin de poesia 2020 i ‘Stag’s Leap’ (2012), que incloïa poemes que exploraven detalls del seu divorci, va rebre el premi Pulitzer i el premi T.S. Eliot d’Anglaterra.

Olds és coneguda per escriure una poesia personal i mordaç, que descriu gràficament tant la vida familiar com els esdeveniments polítics mundials. Va ser poeta de l’estat de Nova York del 1998 al 2000. El llibre d’Olds ‘The Dead and the Living’ (1984), guardonat amb el National Book Critics Circle Award, ha venut més de 50.000 exemplars, convertint-se en un dels volums de poesia contemporània més venuts. Olds és professora Erich Maria Remarque d’Escriptura Creativa a la Universitat de Nova York, on va ajudar a crear programes de tallers per a residents de l’Hospital Coler i per a veterans de l’Irak i l’Afganistan. Actualment viu a Nova York.

Joan Margarit i Sharon Olds es van trobar en un parell d’ocasions a festivals de poesia, i el 2018 es va publicar la versió en castellà de ‘Stag’s Leap’ (‘El salto del ciervo’), que Margarit va dur a terme amb el seu net Eduard Lezcano. 

La cerimònia de lliurament del premi a Sharon Olds tindrà lloc a la seu de l’Instituto Cervantes de Nova York a la propera tardor. L’editorial La Cama Sol publicarà el discurs que pronunciarà la guardonada en ocasió de la recepció del premi, i el difondrà tant a España com a l’estranger. Serà una edició limitada que inclourà poemes i obres d’art, amb la que s’obsequiarà a les persones involucrades en la celebració del guardó.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió