Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La PAHC Bages denuncia que l’Ajuntament de Manresa no els deixa acompanyar usuaris a les reunions amb Serveis Socials

ACN Manresa.-Una quarantena de membres de la PAHC Bages han tallat aquest dimarts la carretera de Vic per denunciar que l’Ajuntament de Manresa no els deixa acompanyar els seus usuaris […]

Agències 30/03/2021

ACN Manresa.-Una quarantena de membres de la PAHC Bages han tallat aquest dimarts la carretera de Vic per denunciar que l’Ajuntament de Manresa no els deixa acompanyar els seus usuaris en les reunions que tenen amb Serveis Socials. Segons asseguren, se’ls prohibeix l’entrada pel sol fet de ser de la PAHC i, per això, no descarten emprendre accions legals si l’Ajuntament no canvia d’actitud en quinze dies. Denuncien que alguns usuaris han patit un tracte “racista” per part de treballadores socials. És el cas de la Yamilet que, segons lamenta, li van dir que se’n tornés a Cuba perquè ja l’havien ajudat prou. L’Ajuntament, de la seva banda, sosté que s’està aplicant el protocol acordat i que l’acompanyament de la PAHC està limitat a temes d’habitatge.

“Vaig sentir la xenofòbia i el racisme en pròpia pell”. La Yamilet lamenta així el tracte que, segons explica, va rebre per part d’una treballadora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa quan els va demanar ajuda. En el seu cas, també li van prohibir que hi anés acompanyada de la PAHC i, per tot plegat, va decidir sol•licitar un canvi de treballadora social que, segons ha dit, li van acceptar. El seu cas però, segons denuncia la PAHC Bages, no és aïllat. La plataforma lamenta que l’Ajuntament no els deixa acompanyar usuaris a les reunions amb Serveis Socials i assegura que alguns han patit un tracte “racista”. Farts de la situació que, segons diuen, fa cinc anys que dura, aquest dimarts han decidit tallar la carretera de Vic, a l’alçada de l’edifici de Serveis Socials. Segons diuen, aquesta és una primera protesta i donen 15 dies a l’Ajuntament de Manresa perquè canviï d’actitud. Si no ho fa, no descarten emprendre accions legals. De la seva banda, l’Ajuntament de Manresa ha assegurat que s’està aplicant un protocol i que, igual que passa en l’àmbit sanitari, en la primera reunió amb l’usuari es fa un cribratge on no es deixa entrar cap acompanyant. Després, durant el tractament, sí que es permet però, en el cas de la PAHC, aquest acompanyament està limitat a temes d’habitatge, sempre que l’usuari verbalitzi la seva voluntat d’estar acompanyat i la treballadora social hi estigui d’acord. La regidora d’Acció Social, Mariona Homs, està oberta a revisar aquest protocol, però ja avisa que això no vol dir que uns i altres s’acabin posant d’acord. Pel que fa a les queixes racistes, la regidora diu que s’ha de conèixer cada cas de manera particular per poder-lo gestionar individualment. “Parlem de casos puntuals que s’han de gestionar puntualment perquè es poden viure de forma subjectiva. Necessitem saber què, qui i quan per conèixer exactament què ha passat”, ha demanat.