Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La inversió en startups de salut a Catalunya arriba l’any 2021 al rècord de 238 milions d’euros

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La inversió en startups de salut a Catalunya va enfilar-se l’any 2021 fins a la xifra rècord de 238 milions d’euros, esperonada pel capital risc, que va representar el 79% del total de finançament. Així ho revela l’Informe de la Bioregió de Catalunya, presentat aquest dimecres per Biocat, CataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ, que xifra en un 83% la proporció de capital aixecada de la mà d’inversors internacionals. L’any 2021 va destacar pel creixement en inversió en tecnologies mèdiques, que va multiplicar-se per 2,4 respecte al 2020, mentre que les companyies de salut digital van aconseguir gairebé duplicar el finançament captat, fins a excedir els 60 milions d’euros.

Malgrat l’impacte de la pandèmia, el sector de les startups de salut a Catalunya va consolidar la seva tendència a l’alça durant el 2021. “Seguim amb el creixement que ja anàvem identificant els anys anteriors, d’una nova startup per setmana, que suposa entre 50 i 55 startups a l’any”, ha informat aquest dimecres en roda de premsa el director general de Biocat, Robert Fabregat.

Publicitat

Dins d’aquest elevat ritme de creació, destaca l’impuls de les biotecnològiques que treballen en teràpies, que han crescut un 31% des del 2018, segons l’informe. La major part d’aquestes companyies són spinoffs sorgides d’instituts de recerca i universitats, com el BSC, ICFO, IDIBAPS, IJC, la UPF o la UB. “El darrer any ha fet que tothom hagi vist com a necessari i imprescindible incrementar les col·laboracions publicoprivades”, ha remarcat el president de CataloniaBio & HealthTech, Jaume Amat, que ha citat com exemple el cas de la vacuna que Hipra està desenvolupant contra la covid-19.

Catalunya compta amb un ecosistema de ciències de la vida i innovació en salut format per 91 institucions de recerca i 1.300 empreses, que exporten més del 50% de productes de ciències de la vida i salut de l’Estat espanyol. El sector, “un dels hubs més atractius d’Europa”, segons l’informe, suposa el 8,7% del PIB català -un 1,4% més que al 2018- i dona feina al 8% de la població ocupada.

En l’apartat de grans operacions, tot i que el 2021 no va produir-se cap sortida a borsa, el document remarca les adquisicions de companyies locals a altres empreses, majoritàriament americanes. En total, l’any passat es van tancar 36 operacions, un nombre inferior respecte al 2020, quan van registrar-se 41, però superior en quant a import mitjà per operació.

D’altra banda, Fabregat ha destacat als mitjans l’increment de dones que ocupen posicions directives en les startups de salut a Catalunya, que han passat d’un 19% al 26%, el que suposa un increment del 51% de dones en alts càrrecs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió