Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La inflació es moderarà en els propers mesos, però la política monetària causarà una recessió, segons un informe d’Esade

ACN Barcelona – La inflació es moderarà en els propers mesos, però la política monetària d’alça de tipus d’interès causarà una recessió en les economies desenvolupades. Així conclou l’Informe Econòmic […]

Agències 13/07/2022

ACN Barcelona – La inflació es moderarà en els propers mesos, però la política monetària d’alça de tipus d’interès causarà una recessió en les economies desenvolupades. Així conclou l’Informe Econòmic i Financer de l’escola de negocis Esade del segon trimestre del 2022. Els analistes del centre universitari han considerat que Espanya té perspectives a curt termini menys desfavorables que altres països –gràcies a l’increment del turisme i la menor vinculació a Rússia- però han avisat que “l’equilibri” espanyol és “fràgil” i que cal planificar un “pla de consolidació fiscal” a mitjà termini per Espanya amb mesures fiscals “agressives” i “estructurals”.

Les mesures per estimular la demanda com ara la gratuïtat dels abonaments de Renfe anunciades pel president espanyol Pedro Sánchez en el debat de política general al Congrés aquest dimarts “són cosmètiques” i “no estructurals”, segons Toni Roldán, director d’EsadeEcPol i de l’Informe Econòmic i Financer publicat aquest dimecres per l’escola de negocis.

En aquest sentit, l’informe remarca que Espanya “no ha abordat reformes estructurals” i arrossega “un enorme desequilibri fiscal” amb un increment del deute públic de 15 punts amb relació a la situació pre covid. Alhora, recorda que durant aquests anys s’ha produït un increment de despesa estructural no compensat amb ingressos que encara anirà a més, quan s’incrementin les partides, per exemple, dels sous dels funcionaris.

“Amb risc de recessió i amb tant deute acumulat, la situació és delicada i probablement seran necessàries mesures més agressives de sostenibilitat del deute”, ha dit Roldán, que s’ha mostrat preocupat per la proximitat d’eleccions espanyoles i la dificultat de prendre decisions complicades en plena campanya.

Per exemple, els economistes han recordat que “només” el 40% dels productes de la cistella de la compra estan tarifats sota l’IVA general i han apostat per “recaptar més i després redistribuir” els recursos per millorar la productivitat.

D’altra banda, els analistes han considerat que l’estagflació -és a dir una situació amb inflació cronificada i recessió econòmica- continua sent un escenari “temut i possible” però “menys probable” que la recessió amb preus moderats per l’acció dels bancs centrals, segons ha explicat el professor d’Esade, Josep M. Comajuncosa.

En aquest sentit, l’expert ha apuntat que els bancs centrals es trobaran amb el dilema de triar entre inflació o recessió i que prioritzaran atacar l’alça de preus.

Pel que fa a les perspectives a curt termini per l’Estat, els economistes han defensat que “arribat el cas d’una recessió a Europa, a Espanya podria anar-li una mica millor en comparació als seus veïns”. El doctor en Economia a la Universitat Pompeu Fabra, Manuel Hidalgo, ho ha argumentat per l’increment del consum impulsat per l’estalvi guardat durant la pandèmia, el bon comportament del mercat de treball, el retorn del turisme, la inversió dels fons Next Generation i la menor exposició d’Espanya a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.