Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

La Diputació de Barcelona provarà unes boies intel·ligents per augmentar la seguretat a les platges sense socorrista

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona provarà unes vuit boies intel·ligents per augmentar la seguretat a les platges que no disposen de servei de salvament i socorrisme. D’entrada, s’instal·laran cinc al municipi de Sitges (Garraf) i tres a Sant Pol de Mar (Maresme), que faran servir el sistema per monitoritzar l’estat del mar durant la temporada de bany. S’hi destinaran uns 12.000 euros, que formen part d’un paquet de més de 900.000 que es faran servir per accions relatives a la seguretat, però també per a fomentar hàbits de salut en relació a l’exposició del sol.

Aquest projecte innovador es basa en un sistema de senyalització amb les boies d’abalisament que delimiten la zona segura de bany i navegació. S’introdueixen uns sensors a les boies grogues, situades a 200 metres de la línia de costa, que recullen l’estat del mar en temps real i una sèrie de paràmetres mediambientals, com ho són el dia, la posició, la temperatura, l’alçada de l’onada o l’origen i sentit del corrent, entre d’altres.

Publicitat

A partir d’aquí, classifica la perillositat de l’onada en funció de la seva alçada i el sistema determina, de manera automàtica, si el bany és apte. No ho és quan l’onada és d’una alçada superior als 1,8 o 2 metres.

El sistema compta amb un portal web per a la monitorització i la configuració, així com també amb una app que transmetrà les dades en temps real als dispositius mòbils del personal municipal. Així, els ajuntaments participants podran decidir com transfereixen la informació als webs municipals.

El dispositiu permet dotar els ajuntaments d’informació precisa i sistemàtica de l’estat de la mar en platges no vigilades, ja que habitualment els serveis de socorrisme l’obtenen de manera visual i poc objectivable. Un cop acabada la temporada de bany, s’avaluarà la utilitat d’aquest sistema de cara als ajuntaments, als serveis de socorrisme i la ciutadania.

Permetrà determinar, si s’escau, l’ampliació del projecte a d’altres platges de la costa barcelonina en un futur. Els projecte, denominat Douglas, el lidera l’empresa Ona Safe & Clean i el Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió