Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

La CE celebra els avenços d’Albània i Macedònia per accedir a la UE: “Heu demostrat compromís amb els valors europeus”

ACN Brussel·les – La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat que el Consell finalment hagi arribat a un acord per iniciar les converses perquè Albània […]

Agències 19/07/2022

ACN Brussel·les – La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat que el Consell finalment hagi arribat a un acord per iniciar les converses perquè Albània i Macedònia del Nord passin a formar part de la Unió Europea. En una declaració emesa aquest dimarts des de Brussel·les, la màxima responsable de l’executiu europeu ha destacat “la paciència i lideratge” de la classe política i la ciutadania dels dos països i ha parlat de moment “històric” pel club comunitari. “Heu treballat de valent i heu demostrat el vostre compromís amb els valors europeus”, ha subratllat Von der Leyen, en una compareixença on també han estat presents el primer ministre albanès, Edi Rama, i el primer ministre de Macedònia del Nord, Dimitar Kovacevski.

Segons ha indicat la presidenta de la Comissió Europea, les negociacions, que començaran “immediatament”, permetran als dos estats “familiaritzar-se amb les obligacions dins la UE”. No obstant això, Von der Leyen ha destacat la bona feina que han fet tant Albània com Macedònia del Nord durant aquests últims anys. “Heu reforçat l’estat de dret, heu lluitat contra la corrupció, heu fet reformes, heu modernitzat l’economia i teniu una societat civil enormement activa”, ha indicat. “Són canvis que no només eren necessaris per al vostre camí cap a la UE, sinó que també eren bons pels vostres països”, ha afegit.

Per altra banda, Von der Leyen ha volgut posar de manifest que, mentre avancin les negociacions, tant Albània com Macedònia del Nord ja començaran a notar els efectes positius de ser estats que aspiren a entrar dins la UE. “Hi haurà més inversió, més col·laboració en àrees clau com l’energia o el transport i es maximitzarà l’ús dels fons europeus; és el que els vostres ciutadans es mereixen”, ha conclòs.

<strong>Esperança que el procés d’adhesió s’acceleri</strong>

Després que la cimera sobre l’adhesió dels Balcans Occidentals celebrada el passat 23 de juny a Brussel·les deixés insatisfets als diferents estats, les paraules pronunciades aquest dimarts pel Rama i Kovacevski han anat en una altra direcció. “Sabem que això és només el final del principi, però és un pas positiu per continuar fent d’Albània una democràcia forta en uns Balcans oberts”, ha subratllat Rama.

Alhora, el dirigent albanès ha donat les gràcies als ciutadans del país, els quals “mai s’han rendit en el somni de perseguir el camí europeu”. “Malgrat tres anys complicats, on les negatives de la UE, les conseqüències de la pandèmia i la guerra ens han fet més difícil el camí, ens hem fet més forts”, ha afegit.

Per la seva banda, Kovacevski ha volgut deixar clar que Macedònia del Nord “pertany a la família europea” i confia que el seu camí cap a l’adhesió sigui tan ràpid com el seu accés a l’OTAN.

El primer ministre macedoni també ha parlat de dia “històric” i ha apuntat la defensa de la seva llengua com un dels grans èxits del procés. “Unir-nos a la família europea […] farà que la nostra llengua sigui un idioma social; els països que tenen poques connexions amb nosaltres el podran sentir i conèixer la nostra identitat”, ha celebrat.