Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

La CE avisa que la nova llei de Polònia sobre els mitjans de comunicació “envia un senyal negatiu”

ACN Brussel·les.-La vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, ha avisat que la nova llei polonesa sobre mitjans de comunicació “envia un senyal negatiu”. La normativa […]

Avatar
Agències 12/08/2021

ACN Brussel·les.-La vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, ha avisat que la nova llei polonesa sobre mitjans de comunicació “envia un senyal negatiu”. La normativa –aprovada pel parlament de Varsòvia però que encara ha de passa pel Senat- no permetrà operar al país a mitjans amb un propietari majoritari no resident a l’Espai Econòmic Europeu. El text també es coneix com la “llei anti-TVN”, en referència a la televisió privada del grup estatunidenc Discovery, crítica amb el govern polonès, que perdria la llicència en aquest escenari. “El pluralisme mediàtic i la diversitat d’opinions són el que volen les democràcies fortes, no hi lluiten en contra”, ha assegurat Jourová.

La vicepresidenta de la Comissió Europea, que ha estat molt crítica amb la situació a Polònia en els últims anys, ha remarcat que cal una llei europea de mitjans per defensar la llibertat de premsa i “donar suport a l’estat de dret”. La llei també ha rebut fortes crítiques de l’oposició polonesa i, especialment, de l’administració dels Estats Units liderada per Joe Biden. Fins i tot un grup de senadors i congressistes, republicans i demòcrates, han advertit al govern polonès que l’aprovació definitiva de la normativa perjudicarà les relacions bilaterals. En els últims dies, hi han hagut anifestacions a Polònia per reclamar que el govern faci marxa enrere, però l’executiu liderat pel partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS) no sembla disposat a desdir-se’n. Més de 250 periodistes van signar a finals de juliol una carta contra la normativa, que avisen que atempta contra “els drets i valors democràtics fonamentals de la Unió Europea”. Segons l’executiu polonès, la llei es promou per evitar ingerències estrangeres en els mitjans.