Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

La CCOC avisa que el 2019 cauran les licitacions del sector públic perquè no hi ha pressupostos: “Serà un any gris”

ACN Barcelona.-La Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya alerta que és molt possible que les licitacions per part de l’administració pública caiguin el 2019, i en especial les de la […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-La Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya alerta que és molt possible que les licitacions per part de l’administració pública caiguin el 2019, i en especial les de la Generalitat i l’Estat espanyol. En aquest sentit, el seu president, Joaquim Llansó, vaticina que serà “un any gris” i atribueix aquesta davallada a la manca de pressupostos tant a nivell català com espanyol, que impossibilitaran que es pugui fer cap licitació que no fos ja prevista, mentre que també afirma que les administracions locals accentuaran aquesta baixada. És en aquesta línia, de fet, que avança que, segons dades provisionals, la licitació per part d’ajuntaments ha caigut un 25% des de l’últim trimestre del 2018 fins al primer del 2019. Tot i això, i respecte al mateix període del 2018, enguany les licitacions totals han augmentat un 19% (les locals cauen un 5%), però els representants de la cambra ho atribueixen a la proximitat de les eleccions i preveuen que després dels comicis tornaran a baixar.

Així, en el marc de la presentació de l’informe del sector del 2018 i les previsions per al 2019, expliquen que mentre aquest trimestre calculen que el valor de les licitacions per part d’administracions locals és d’uns 231 milions d’euros, els últims tres mesos del 2018 va ser de 308,6 milions, en el que els representats de la Cambra qualifiquen “d’efecte frenada” per la proximitat de les eleccions. Pel que fa al primer trimestre del 2018, és a dir, el mateix període que els 231 milions d’enguany, el valor va ser de 243 milions, només amb una diferència de 12 milions.En aquest sentit, i reafirmant-se en la davallada general, Llansó ha remarcat que mentre que l’any passat les licitacions es van xifrar fins als 1.062,6 milions a nivell local, i els 1.655 milions en total, aquest any no creu que s’hi pugui arribar en cap dels dos casos. Tot i això, i pel que fa al global de les licitacions, aquest primer trimestre de l’any les xifres sí que superen les del 2018, amb 426 milions el 2019 i 389,6 milions l’any passat.D’altra banda, Llansó també ha retret a la Generalitat i la Moncloa l’aturada d’inversió pública que, en el cas de l’Estat, han denunciat que fa més de 7 anys que dura. En aquest sentit, la Cambra reclama que s’inverteixi el 2,2% del PIB, que xifren en aproximadament 5.000 milions l’any.Malgrat tot, apunten que el sector va créixer un 4,7% el 2018 respecte l’any anterior, i segons les previsions d’Euroconstruct el 2019 el creixement serà del 4,5%, encara que remarquen que les previsions per al 2018 eren del 5,7%, un punt més del que va acabar sent.Pel que fa a les dades sobre ocupació, la cambra apunta que segons les xifres de l’Enquesta de Població Activa l’augment mitjà de persones ocupades ha estat del 2%, amb 16.400 persones més el 2018, arribant fins als 212.600 treballadors. També indiquen que es tracta d’un mercat molt atomitzat, perquè el 90% de les empreses tenen menys de 10 assalariats, sobre un total d’unes 24.000 empreses.PropostesDurant la presentació de l’informe del 2018 i les previsions que la Cambra fa per al 2019, Llansó també ha detallat algunes de les apostes que els constructors tenen per aquest any, més enllà d’assolir el 2,2% del PIB en licitació pública. Un demanda principal que fan precisament a les administracions és deixar d’adjudicar a ‘sotacost’, amb el que anomenen ‘Objectiu 100’. Així, consideren que si el valor d’una obra encarregada per l’administració és de “cent”, aposten perquè s’acabi liquidant una vegada executada també amb cent i no per sota del seu valor real, com denuncien que passa “sovint”.Una altra demanda que la CCOC ha llençat és que els ens públics comencin a fer planificacions al món de la construcció a 10 o 15 anys vista, com asseguren que fan la majoria de països europeus. Així, expliquen que es trencaria amb els marcs electorals que només permeten fer planificacions dins dels cicles entre comicis i serien a llarg termini independentment dels governs que hi hagués.