Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

La Brimo dels Mossos celebra 30 anys amb crítiques a algunes actuacions i una avaluació de nous mètodes d’intervenció

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El cos de Mossos d’Esquadra celebra el 30è aniversari de l’Àrea de la Brigada Mòbil (Brimo), la unitat antiavalots especialitzada que dona suport a altres unitats policials en el manteniment de l’ordre públic i control de grans concentracions de masses, en tasques preventives dins d’operatius extraordinaris i en totes les activitats de seguretat ciutadana que s’estableixin. És una de les unitats més criticades del cos i ha anat passant per diferents etapes, assumint noves competències a mesura que avançava el desplegament del cos, i evolucionant els seus sistemes de treball arreu del territori fins arribar a l’actualitat. En els últims anys se li han criticat algunes intervencions en manifestacions o en desallotjaments d’habitatges.

L’Àrea de la Brigada Mòbil celebra els seus 30 anys d’història coincidint amb la celebració, al Parlament de Catalunya, d’una Comissió d’Estudi sobre el Model Policial després que fa uns anys ja se’n fes una altra de similar que va comportar canvis importants. És en aquest marc on s’estan analitzant noves estratègies i reptes que giren entorn d’una millora en el seu funcionament per donar un bon servei a la ciutadania i de l’establiment i reforç de més mecanismes de control i transparència en les intervencions d’ordre públic.

Publicitat

La celebració del 30è aniversari de la Brigada Mòbil coincideix també amb la visita que comandaments policials de la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO) estan fent a Munic i Dachau per conèixer de primera mà com la policia alemanya dissenya un operatiu d’ordre públic de gran complexitat amb motiu del festival Oktoberfest, que se celebra del 19 de setembre al 4 d’octubre.

Aquesta visita es fa en l’àmbit d’intercanvi de coneixement amb altres policies internacionals. En aquest cas, per conèixer de primera mà el model d’ordre públic des del punt de vista normatiu i legislatiu, tàctic i operatiu, incloent l’ús d’eines policials d’intervenció i gradient en ús de la força.

<strong>Més de 6.000 serveis policials a l’any</strong>

Durant l’any 2021, dels 6.130 serveis policials que va dur a terme la Brigada Mòbil, més de les tres quartes parts estan relacionats amb serveis vinculats a donar suport a la seguretat ciutadana i, la resta, repartits en dispositius d’ordre públic establerts amb motiu de la celebració de manifestacions, serveis vinculats amb dispositius d’investigació policial de la Divisió d’Investigació Criminal i, en menor mesura, suport a actes esportius.

Els agents de l’Àrea de la Brigada Mòbil tenen el nivell 3 d’especialització del cos de Mossos d’Esquadra en seguretat ciutadana i ordre públic, atesa la gran complexitat i nivell alt de risc que comporta la seva feina. Entre les seves funcions, destaquen els controls antiterroristes; els dispositius de seguretat en grans concentracions de persones i en actes esportius; les intervencions en assalts i escorcolls en el marc de dispositius d’investigació de la Divisió d’Investigació Criminal, i el suport en catàstrofes i en seguretat ciutadana, en la protecció de personalitats i en desallotjaments a requeriment judicial.

La Brigada Mòbil és una de les unitats que formen part del Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista del Ministeri d’Interior, l’objectiu del qual és adquirir la formació i la preparació necessàries de cara a actuar davant l’amenaça terrorista global amb dispositius de vigilància, de prevenció i en intervencions policials davant d’atacs terroristes consumats. Les unitats operatives d’ordre públic s’encarreguen de dur a terme els milers de controls estàtics de protecció que es fan a Catalunya en l’àmbit de Pla Operatiu Específic Antiterrorista amb l’objectiu de protegir espais estratègics, atenent l’actual nivell 4 sobre 5 de l’amenaça terrorista.

També fan patrullatges dinàmics i controls estàtics de prevenció en grans esdeveniments de masses, com ara partits de futbol o de bàsquet. En bona part dels seus serveis, la Brimo, amb la seu al complex Egara de Sabadell, és ajudada per les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), que també poden fer funcions d’antiavalots però tenen un grau d’especializació més baix. Les ARRO tenen la seu a la capital de cada regió policial.

<strong>18 de setembre 1992</strong>

La història de la Brigada Mòbil s’inicia el 18 de setembre de 1992, just després de la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona, sota el comandament d’un sergent. La nova unitat va adquirir unes primeres competències consistents en la vigilància d’edificis institucionals, en dispositius estàtics de control, en dispositius de suport en seguretat ciutadana a la població de Lloret de Mar i en dispositius de protecció de la Casa Reial quan algun dels seus membres visitava Catalunya. Durant els primers anys, la Brigada Mòbil també tenia encomanada la missió de protegir les obres de les noves comissaries durant el predesplegament.

A partir de l’any 1995, a mesura que la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra es va desplegar territorialment, la Brigada Mòbil va començar a participar en dispositius de seguretat ciutadana i d’ordre públic a tot Catalunya, però no va ser fins al 2005, amb el desplegament a la ciutat de Barcelona, que va adquirir noves competències plenes centrades en la protecció de persones i la gestió de l’ordre públic.

L’any 1998 va ingressar en aquesta unitat la primera mossa. Posteriorment, entre els anys 2000 i 2001, s’hi van incorporar quatre dones més. Des d’aleshores, la presència femenina en aquesta unitat especialitzada ha anat augmentant fins a arribar al 7,6% de mosses que hi treballen, 35 en total dels gairebé 470 efectius. En els darrers anys, aquest creixement s’ha incrementat i es preveu que la xifra de dones que treballen en aquesta unitat especialitzada en seguretat ciutadana i ordre públic vagi augmentant. Aquesta incorporació progressiva ha comportat la normalització de la presència de les dones en aquest servei, que durant anys havia estat patrimoni exclusiu d’homes.

<strong>Modernització i tecnificació dels sistemes de treball</strong>

Durant la darrera dècada, a partir de l’any 2013, la Brigada Mòbil experimenta una reestructuració amb profunditat, es crea una unitat operativa i una altra de tècnica, i s’activa una estructura pròpia de formació continuada, amb formadors propis i amb classes impartides a l’Escola de Policia de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès.

Les unitats especialitzades en ordre públic tenen un pla formatiu específic que capacita als agents per atendre les situacions de complexitat tècnica, gravetat i intensitat mitjana i alta. La formació permanent obligatòria i avaluable en aquesta especialitat és condició necessària per al desenvolupament amb eficàcia de les seves funcions. A partir del 2015, la formació a la Brigada Mòbil s’estructura en cinc àrees: desplegament en ordre públic, intervenció (en assalts i escorcolls), defensa personal, tir i preparació física. La formació en intervencions ha adquirit durant els darrers anys una forta rellevància ja que es dediquen moltes hores i recursos de cara a afrontar incidents de caire terrorista.

La mediació en la prevenció de conflictes ha esdevingut una peça clau en el model de gestió dels incidents d’ordre públic i des de fa anys la seva funció està estretament vinculada a l’operativa d’aquestes unitats especialitzades. La identificació d’interlocutors vàlids amb capacitat per coresponsabilitzar-se en la gestió de la seguretat és una tasca que garanteix una gestió dels incidents adequada. Per això, els Mossos asseguren que aquesta funció està present en totes les fases d’un dispositiu d’ordre públic.

La modernització i tecnificació dels sistemes de treball de l’Àrea de la Brigada Mòbil ha estat una constant en la història d’aquesta unitat, sobretot durant els darrers anys. A nivell de noves tecnologies s’ha evolucionat amb material específic, com ara furgonetes tècniques amb càmeres, ordinadors i sistemes de comunicació i de tramesa i recepció d’imatges. També s’ha incorporat la furgoneta tècnica de comandament dotada amb sistemes informàtics i de recepció i emissió d’imatges. Actualment els efectius policials disposen de tauletes policials i portàtils de comunicació.

Pel que fa al parc mòbil de la Brigada Mòbil, en els darrers anys s’han incrementat el nombre de vehicles d’ordre públic en proporció a l’augment dels efectius de l’operativa i s’han introduït millores a les furgonetes noves que s’han anant adquirint. També s’han substituït altres vehicles policials que realitzen dispositius específics de control i altres serveis que no són d’ordre públic, com incendis o inundacions. Actualment l’Àrea de la Brigada Mòbil disposa de 100 vehicles, dels quals 92 són furgonetes. En l’últim any han incorporat 18 furgonetes operatives per als grups operatius i 3 furgonetes tècniques.

En relació amb el material de dotació personal, s’han millorat els elements de protecció dels agents, buscant la millor proporció entre comoditat i seguretat. L’octubre del 2020 es va implantar el NOP, el numero operatiu policial, que, en les actuacions d’ordre públic, els agents incorporen tant als dos laterals del casc com a la part davantera i del darrera de l’armilla antitrauma, de manera que és visible en un arc de 360 graus. Amb aquesta incorporació, es donava compliment a una moció del Parlament de Catalunya sobre les actuacions de la policia, aprovada el novembre de 2019.

<strong>Actuacions destacades</strong>

El primer dels dispositius i intervencions més destacables de la unitat va ser l’estiu del 1994, amb els incendis forestals del Bages i el Berguedà. El 8 d’octubre de 1998, els agents de la Brigada Mòbil van ajudar en el rescat dels 141 jubilats de nacionalitat francesa que s’havien enfonsat a la barca turística ‘L’Oca’ al l’estany de Banyoles, barca que tenia capacitat per a 80 passatges i en la qual van morir 21 persones i 38 més van resultar ferides. El 10 de juny del 2000 el massís de Montserrat va viure un dels aiguats més intensos de la història, que van causar la mort de cinc persones. Els agents de la Brigada Mòbil van ajudar en el rescat de persones a l’Abadia de Montserrat.

La tardor del 2001 van participar en el dispositiu de recerca de Manuel Brito i Francisco Javier Picatoste, que havien fugit durant un trasllat hospitalari mentre estaven sota custòdia dels Mossos a Lleida, als qui van disparar i van ferir greument i van assassinar un noi i violar-ne la parella, entre d’altres delictes, durant la seva fugida. Els van detenir a la carretera de la Rabassada de Barcelona després de 25 dies fugits.

El 14 de desembre de 2001, Catalunya va viure una gran nevada i els agents de la Brigada Mòbil van ser dels primer serveis assistencials a arribar a una de les zones més problemàtiques, a la Panadella i el Bruc, recollint vehicles i ajudant-ne els conductors.

La nit del 29 al 30 de maig de 2002, hi va haver un motí al Centre Penitenciari Quatre Camins, a la Roca del Vallès, en què funcionaris del centre van ser ferits. Per primera vegada la policia va entrar a un centre penitenciari i la Brigada Mòbil va aconseguir recuperar el centre i dissoldre la revolta.

El 27 de gener de 2005 hi va haver un esfondrament al barri del Carmel de Barcelona, en les obres que s’estaven fent per a l’ampliació de la línia 5 del metro. La Brigada Mòbil va custodiar la zona, garantint-ne la seguretat i protegint l’espai.

Els dies 27 i 28 de novembre de 2005, la Brigada Mòbil va participar en el dispositiu de seguretat de la Cimera Euromediterrània, just quan els Mossos s’acabaven de desplegar a la capital catalana.

La Brimo va participar en el dispositiu del macrobotellot de Barcelona del 17 de març de 2006, en què va haver-hi 54 persones detingudes i 68 persones ferides. En aquells anys hi va haver algunes intervencions criticades per la duresa contra els universitaris que protestaven contra el ‘pla Bolonya’.

La temporada 2005-2006 el Barça de futbol va guanyar tres copes i més d’un milió de persones van sortir al carrer per participar de la rua de l’autocar dels jugadors. Va ser el primer gran repte de la Brigada Mòbil, protegir la rua i tots els aficionats. No obstant, en algunes ocasions han hagut d’intervenir davant d’aldarulls en les celebracions a la Rambla de Canaletes de Barcelona.

Des d’aleshores, la Brigada Mòbil ha estat present en tots els dispositius dels partits de la lliga de futbol i de la Champions. També participa en els dispositius dels grans premis que tenen lloc al Circuit de Catalunya (motos i fórmula 1) i la Volta Ciclista a Catalunya.

El 7 i el 8 de març de 2010, amb motiu de la gran nevada a Catalunya, sobretot a les comarques de Girona, l’Àrea de Brigada Mòbil es traslladà a Girona.

També al juliol de 2010, quan la selecció espanyola de futbol va guanyar el Mundial a Sudàfrica van ser milers els aficionats que van sortir al carrer, fet que va necessitar d’un nou dispositiu de la Brigada Mòbil. A la plaça Espanya hi va haver aldarulls i un ciutadà va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma.

El maig del 2011 la policia catalana va desallotjar l’acampada del 15-M i els ‘indignats’ a la plaça Catalunya de Barcelona. Les fortes càrregues policials van indignar bona part de l’opinió pública i van portar alguns agents a ser jutjats.

El març i el novembre del 2012 es van convocar vagues generals, que van requerir la intervenció dels antiavalots i hi va haver greus enfrontaments a Barcelona, que van acabar amb Ester Quintana amb un ull rebentat per l’impacte d’una bola de goma. Inicialment la policia catalana no va admetre que hagués estat un projectil seu, però la investigació judicial va acabar amb el reconeixement dels fets i diverses destitucions internes. A més, el cas va comportar una forta campanya pública que va acabar amb la supressió de les boles de goma i la seva substitució per projectils de foam.

El 22 de juliol de 2012 es van declarar dos incendis a l’Alt Empordà, iniciats a la Jonquera i Portbou, que van afectar comarques gironines. També la Brigada Mòbil va participar en les tasques assistencials, entre d’altres.

El maig de 2014, la Brimo es va activar pel desallotjament a requeriment judicial de l’edifici okupat de Can Vies al barri de Sants de Barcelona. Els aldarulls van durar diversos dies i diversos agents van ser jutjats per males praxis policials. El maig del 2016 el desallotjament de l’anomenat ‘Banc expropiat’ al barri de Gràcia de Barcelona també va provocar diverses nits d’aldarulls.

L’agost de 2017 es va mobilitzar durant dies per donar resposta als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils.

L’estiu de 2018, la Brigada Mòbil va formar part del dispositiu de seguretat dels Jocs del Mediterrani a Tarragona.

Durant la tardor del 2019, arran de les protestes de la postsentència del Suprem, la Brigada Mòbil va establir dispositius d’ordre públic a les principals ciutats d’arreu de Catalunya. Hi va haver durs enfrontaments a La Jonquera, a l’aeroport del Prat, a Girona, Tarragona i Barcelona, amb diverses denúncies per abusos policials i llançaments indiscriminats de projectils de foam. També va ser el primer cop que es va utilitzar la tanqueta d’aigua per dissoldre manifestants i derivar barricades al mig del carrer.

Entre el 20 i el 23 de gener del 2020, el temporal Glòria va creuar la península Iberica, es van desbordar diferents rius i va afectar greument el Delta de l’Ebre. La Brigada Mòbil va ser activada i va participar en rescats i tasques assistencials i d’acompanyament.

Finalment, el 12 de març del 2020, el Govern va declarar el tancament perimetral de la Conca d’Òdena per la covid i els agents de la Brigada Mòbil van ser els encarregats de garantir-lo.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió